Så ser hotellbokningarna i Varberg ut inför sommaren

Hotellbranschen är mycket hårt drabbad av coronakrisen. Men efter att reserestriktionerna hävts ser det allt ljusare ut för hotellen i Varberg i sommar.

ANNONS
|

För stora delar av hotell - och restaurangbranschen tog det totalstopp i mars när coronapandemin slog till i Sverige. Därför var det ett glädjebesked när regeringen meddelade att det från och med den 13 juni är fritt för människor - som bedöms som symtomfria - att resa inom Sverige. Hos hotellen i Varberg märktes en tydlig bokningseffekt efter beskedet men fortfarande finns det en oro över hur hösten kommer att se ut.

Josefine Gudmundson, vd Hotel Fregatten (en del av Nordic Choice Hotels)

0
– Vi ser väldigt positivt på att man nu får resa fritt och vi välkomna så många gäster vi klarar för att hålla restriktionerna. Vi hade en jättestor ökning av bokningar direkt efter presskonferensen och sedan restriktionerna släpptes har vi sålt 650 rumsnätter för sommarperioden. Vi har permitterat i princip all vår personal men vi kommer ta in samtliga - och eventuellt lite fler - i sommar just för att det är så många gäster. Men det är klart att vi har drabbats - under våren tappade vi runt 40 procent av bokningarna. Men för att vara i vår bransch har vi dock klarat oss bra i jämförelse med många andra hotell. Vår vanligaste gäst är affärsresenärer och eftersom många stora byggprojekt i Varberg hela tiden har varit igång så har vi haft en del beläggning ändå.
Bild: Annika Karlbom

Terese Asplund, vd Varbergs Kusthotell

0
– Det är klart att det är en fördel rent beläggningsmässigt att man har släppt på restriktionerna. Jag trodde nog redan innan att vi skulle ha bra med bokningar ändå för att många reser inom Halland. Men det är klart att det öppnar upp möjligheter. Det har varit hårdare tryck på bokningarna den här veckan och i helgen som gick och det är klart att hävda restriktioner kan vara en av anledningarna. I år har vi medvetet valt att inte fylla hela hotellet för att ta vårt ansvar och minska smittspridningen. Det är klart att det påverkar omsättningen men vi tycker samtidigt att det är viktigt. Än så länge ser vi inga varsel framför oss men vi har haft väldigt mycket permitteringar men nu kommer vi att behöva mer personal i sommar. Det som har slagit absolut hårdast är konferenserna som nästan har uteblivit helt under våren. Många har valt att flytta fram konferenserna så som det ser ut nu så ser hösten lovande ut, men vi vet ju att det kan vända.

Gert Okén, ägare av Okéns Bed & Breakfast

0
– De senaste dagarna har det kommit fler bokningar, framförallt i juli. Jag tror att det bara är positivt att reserestriktionerna har släppts, det är ju fortfarande sunt förnuft som gäller och att man inte ska resa när man är sjuk. Vi är ett såpass litet hotell så vi kommer inte komma upp till grupper på 50 personer. Men det är klart att vi kommer dela upp och hålla avstånd när gästerna ska äta frukost för att folk ska hålla avstånd till varandra. Just nu ser juli hyfsat bra ut men våren har varit katastrof, det blev tvärnit i mitten av mars och efter det har det varit fruktansvärt dåligt.

Erik Diding, delägare Hotell Havanna och Hotell Gästis

0
– Det är klart att det är positivt att man nu får resa inom Sverige. Vi har märkt ytterligare ökning av bokningar på båda hotellen sedan i fredags men vi såg ganska ljust på läget inför sommaren ändå. Samtidigt tror jag att många kommer fortsätta att vara försiktiga, jag tror inte att det här betyder att man börjar resa hej vilt. Läget har sett rätt mörkt ut under ett par månader och det gick väldigt fort i slutet av mars när alla konferensbokningar nästan försvann över en natt. Konferenser är en stor del av våra bokningar och jag hoppas att det kommer fungera bättre till hösten.

Bo Samuelsson, hotelldirektör Varbergs Stadshotell

0
– Vi var försiktigt positiva redan innan reserestriktionerna hävdes men vi såg en tydlig effekt efteråt. Nu ser det mycket lovande ut. Men vi kommer inte kunna ha en normal sommar ändå med tanke på övriga restriktioner. Vissa av våra avdelningar är mer känsliga, framförallt spa-avdelningen och restaurangen, och där måste vi begränsa antal gäster och eventuellt sätta ännu lägre trösklar än vad restriktionerna säger. Även antalet övernattande gäster kommer begränsas men där blir det inte lika stor skillnad.
För oss var halva mars och april riktigt tuffa. Konferenser, större möten, bröllop och fester som är en stor del av vår verksamhet är i stort sett borta. Vi såg en liten återhämtning under maj främst när det gäller bokningar av spapaket och golfpaket. En jättestor faktor är om restriktioner om sammankomster på 50 personer kommer ligga kvar eller inte, det är avgörande för hur det kommer se ut för oss till hösten.
ANNONS