Så påverkas Intersports butiker i Halland av skuldberget

Intersport stänger butiken i centrala Varberg. Kedjan brottas med skulder på nästan 900 miljoner. Nedstängningen i Varberg är en del av koncernens företagsrekonstruktion. — Detaljhandeln är i en stor förändring och vi är en del av den, säger Marcus Wibergh, Intersports vd.

ANNONS
|

Nyligen rapporterade Hallands Nyheter om klädkedjan Rabalders nedläggning i Varberg, efter att att kedjan gått i konkurs. Dessförinnan var det inredningsbutiken Défine som meddelade att de skulle stänga. Båda butiker såg coronapandemin som boven i dramat.

Snart blir centrala Varberg ytterligare en butik fattigare. Näst på tur för en butiksnedstängning är Intersport som ligger i hörnet mellan Östra Vallgatan och Torggatan.

I kedjans ansökan om företagsrekonstruktion, som inkom till Göteborgs tingsrätt i mitten av april, framkommer att lönsamheten i branschen minskat. E-handeln inom bolaget har ökat, men inte tillräckligt för att kompensera försäljningsminskningen i de fysiska butikerna.

I årsredovisningen för I-Sport Retail, som är bolaget bakom butikerna i landet, framgår att 2018 fick ett minusresultat på drygt 88 miljoner kronor. Dessutom har Intersport stött på samma bov som butikerna som nämndes ovan. I bolagets ansökan om rekonstruktion konstateras att försäljningen minskat med 35 procent till följd av coronapandemin. Skuldberget landar totalt på över 900 miljoner kronor, enligt ansökan om rekonstruktion.

ANNONS

I ansökan om rekonstruktion framkommer också att fokus på rekonstruktionen ska ligga på butiker som går med ekonomisk förlust. I juli ansökte företaget om en förlängning av företagsrekonstruktionen. Den gäller fram till oktober.

”Det handlar om lönsamhet”

Marcus Wibergh är vd på Intersport. När tidningen var i kontakt med honom i fredags meddelade han att Intersportbutiken i Varbergs centrum inte skulle stänga. Under onsdagsmorgonen bekräftar han dock nedstängningen.

– Under hösten kommer butiken stänga. Det handlar om lönsamhet och att man inte får till hyror som vi tycker är relevanta, säger han.

Kommer fler Intersportbutiker i Halland få stänga?

— Det kan mycket väl bli så, vi kollar kontinuerligt på det. Just nu är det inget jag kan informera om, men det är en pågående process.

Att ändra hyresavtal och få rörlig hyra av hyresvärdarna är en del av företagsrekonstruktionen för Intersportbutikerna. Hittills har Intersport stängt tolv butiker, främst i Stockholm.

— Anledningen är att vi inte lika framgångsrikt fått till bättre hyresavtal med rörlig hyra av hyresvärdar. Vi kommer stänga de butiker där vi inte ser en framtida lönsamhet, säger Marcus Wibergh.

Hyresvärd säger nej till rörlig hyra

Intersportbutiken i centrala Varberg har funnits i samma lokal sedan lokalen byggdes för cirka tolv år sedan, berättar Göran Lindeberg på Lindebergs fastigheter. Lokalen är 800 kvadratmeter stor.

ANNONS

Vad hyran ligger på vill Göran Lindeberg inte gå in på. Rörlig hyra har han dock inte varit intresserad av.

— Då ska jag in i deras bokföring och kontrollera deras omsättning, säger han och fortsätter:

— Om någon kommer och vill köpa ett par skor i storlek 40 och det får beställas, då går det på e-handelns omsättning och inte på deras omsättning. Det tycker inte jag är okej, för då kommer det inte med på den inbetalda hyran.

Göran Lindeberg räknar med att en rörlig hyra skulle minska hyresintäkterna till ungefär hälften. Vad som kommer hända i lokalen härnäst tycker han är svårt att spekulera i när e-handeln tagit över allt mer.

— Jag tror i ärlighetens namn ingenting. Jag har dimmiga begrepp om vad som sker, men det är absolut inte lätt. Det är en tråkig utveckling som sker i stadskärnorna och det är ett problem vi ser i hela Sverige, säger han.

Intersportbutiken i Lassabacka i Varberg blir kvar tillsvidare, meddelar hyresvärden Fortinovas vd Anders Johansson.

Justeringar i hyresavtal i Falkenberg

Hyresvärden till Intersportbutiken i Falkenberg är bolaget Berget i Varberg. De meddelar genom sin advokat, Jakob Mehkri på Advokatfirman Ahlstedt, att de gått med på vissa justeringar i Intersports hyresavtal för att kedjan ska kunna fortsätta bedriva butiken.

ANNONS

”Berget i Varberg AB hoppas och tror att I-Sport Retail AB har goda möjligheter att fortsätta med en lönsam butik i Falkenberg och att det reviderade och flexiblare hyreskontraktet är en bidragande faktor till detta” meddelar Jakob Mehkri.

ANNONS