Så lyckades Varberg i White Guide Junior

Det blev ingen seger, men väl fina omdömen för Varbergs kommun i White Guide Junior.

ANNONS
|

White Guide Junior delar varje år ut priser till de offentliga köken i Sveriges skolor och förskolor. Syftet är att lyfta fram de positiva satsningarna som görs runt om i landet. Helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna lyfts fram och under en gala för alla nominerade delas det ut pris i totalt 13 kategorier.

Det är första året som Varbergs kommun har skickat in ansökningar, vilket resulterade i två nomineringar i kategorierna ”Årets hållbara offentliga restaurang” och ”Årets förskolekock”. Det blev ingen seger, men fina placeringar och goda omdömen.

LÄS MER:Varbergskök nominerat i White guide junior

– De som vinner har varit nominerade i flera år. Det ligger ganska mycket jobb bakom. Vi ser nomineringarna bland de tio bästa i Sverige som en bekräftelse på att vi är duktiga. Sedan finns det fler saker att jobba på.

ANNONS

Som?

– Vi har börjat att berätta vad maten innehåller exempelvis genom menytavlor och smålappar där barnen och eleverna tar maten. Ett av kriterierna som White Guide Junior hade med i år som inte varit med tidigare är hållbarhetsperspektivet, säger Sophia Ånhed, verksamhetsutvecklare på Varbergs kommuns kost- och städavdelning.

Vad är ni bra på då?

– Matlagning från grunden. Och att vi försöker hitta maträtter som barnen äter bra utav. Vi har väldigt duktiga kockar, säger Sophia Ånhed.

Hagaskolan var nominerad i kategorin ”Årets hållbara restaurang” och fick ett fint omdöme för sina kloka tankar om klimatet.

”När barnen kastar mindre mat får de en bonus i form av en cirkel, och när tolv cirklar har samlats in får de välja en belöning”, berömde juryn.

Bolmens förskola och kocken Sara Gradén fick också ett fint omdöme för sin nära kontakt med råvarorna i sitt kök:

”Idag blir det torsk panerad med hemgjort skorpmjöl, vackert upplagd med citronklyftor och ärtskott. Till detta serveras en frisk örtsås och en knallgrön spenatolja, örtfrästa champinjoner, haricot verts och flera olika kålsallader. Det blir en lunch vi sent ska glömma!”, skrev juryn.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS
ANNONS