Så har det gått för Coop Varberg under coronaåret

Coop Varberg har lagt ännu ett rekordår till handlingarna. Drömgränsen spräcktes med marginal och resultatet blev det bästa någonsin. Men corona sätter spår hos alla och visst finns det orosmoln även om framtiden ser ljus ut.

ANNONS
LocationVarberg||

När Göran Borg tillträdde som vd för Coop Varberg 2011 satte han upp ett långsiktigt mål. Omsättningen skulle överstiga en halv miljard kronor. Nu snart tio år senare är det ett faktum. 2020 omsatte företaget strax under 520 miljoner kronor. Vilket är en ökning med nästan 60 miljoner kronor jämfört med föregående år.

– Sammantaget var det ett fantastiskt försäljningsmässigt år för oss. Och vi slog nya rekord både vad gäller omsättning och resultat. Men det har vi gjort nästan varje år sedan 2010, säger Göran Borg.

Resultatet för hela företaget, som innefattar Galleria Trädgården och matvarubutikerna Stora Coop, Håstenshallen, Coop Söder och Coop City, stannade på plus 30,5 miljoner kronor.

ANNONS

– Det betyder att vi kan fortsätta investera och satsa på hållbarhet som är viktigt för oss. Vi kan behålla våra anställda och erbjuda trygga timmar. Det är klart att det är en otrolig styrka att kunna visa såpass bra resultat, säger Göran Borg.

Coop Söder växer så det knakar

Utvecklingen för Coop Varberg har varit positiv under många år. Men coronapandemin har inneburit att det har gått ännu bättre. Totalt sett har omsättningen ökat med omkring 11 procent. Håstenshallen har ökat försäljningen med omkring 7-8 procent. Butiken på Söder har haft en enorm utveckling och ökat med omkring 28-29 procent.

– Den butiken ser jag väldigt positivt på framåt. Och fortsätter den utvecklingen så måste vi bygga ut, säger Göran Borg.

Även Stora Coop har rönt stora framgångar. Framför allt har onlinehandeln fått en enorm skjuts framåt. Vi pratar här om mer än en fördubbling av en verksamhet som historiskt har varit svår att få lönsamhet i. Men som tack vare de stora volymerna nu bär sig bra.

– Det är en balansgång kring om vi ska investera mer. Vi avvaktar och ser hur det blir efter pandemin, säger Göran Borg.

Tre av fyra butiker går fantastiskt

Allt har inte gått smärtfritt under året. Precis som för många andra så har pandemin tärt på personalen. Sjuktalen har varit högre än ett normalt år och Borg berättar att det har krävts mycket jobb. Några större coronautbrott har de dock klarat sig ifrån.

ANNONS

– Många har fått jobba väldigt hårt under den här perioden när vi dessutom hela tiden har den försäljning som vi har, säger han.

I maj tog man över driften av Nettobutiken i centrum. Ett övertagande som inte har gått helt smärtfritt. Butiken har tappat i omsättning och har inte nått upp till den försäljning man behöver.

– Jag tror att det beror på pandemin. Folk är inte i stan i samma utsträckning just nu och det påverkar. Men på sikt tror jag att butiken har en bra framtid, säger Göran Borg.

Har fått stötta sina hyresgäster

Ingen har väl heller undgått att centrumbutikerna har haft det tufft under pandemin. Och det påverkar självfallet även Coop Varberg som äger Galleria Trädgården. Intäkterna har minskat med ungefär 4 miljoner kronor vilket motsvarar ett tapp på ungefär 20 procent. Det handlar om olika hyresrabatter som lämnats och det faktum att vissa butiker har omsättningsbaserad hyra.

– Det går fortfarande ihop sig och vi gör ett resultat. Men man ska också komma ihåg att vi har investerat väldigt mycket där. Så vi har låg avkastning på investeringen, säger Göran Borg.

Något större tapp av hyresgäster har det dock inte varit. I dagsläget står en lokal tom. Indiska försvann i februari i år.

ANNONS

– I dessa tider så är det ju inte så att det står butiker på kö för att etablera sig. Vi får hoppas att när pandemin lägger sig så blir det ett nytt intresse, säger Göran Borg.

Pilarna fortsätter att peka uppåt

Men överlag så går Coop Varberg in på sitt tionde år med Göran Borg vid rodret med goda framtidsförhoppningar. Det fanns en viss oro över att försäljningen skulle dala från och med mars i år. Men i stället har kurvan fortsatt uppåt och det blev en ökning på 11 procent jämfört med föregående år.

– Jag ser inga egentliga hot på himlen under de närmste fyra, fem åren. Snarare så tror jag att vi kommer att ha en väldigt fin och stabil fortsatt utveckling för företaget, säger Göran Borg.

ANNONS