Så får du jobb efter studenten – experten tipsar

Trots att man precis tagit studenten finns det mycket goda möjligheter till jobb inom flera branscher.
– Det är en het arbetsmarknad just nu, säger Niclas Gustafsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen Halland/ Sjuhärad.

ANNONS
LocationVarberg||

Överallt i Varberg har studenter nu sprungit ut för att möta fortsättningen av sina liv. För vissa väntar studier, för andra väntar jobb. Någon kanske tar ett sabbatsår.

Men att vara ung och nyss tagit studenten är inte alltid lätt. Hur får man jobb? Vilka branscher ska man satsa på?

Niclas Gustafsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen Halland/ Sjuhärad.

– Det är en het arbetsmarknad och just nu går det ungefär 70 jobb på 100 sökande. Alla branscher har ett behov och vissa mer än andra, säger Niclas Gustafsson.

Närmast väntar sommaren där det fortfarande finns möjligheter till jobb. Bland annat söks det jordgubbsplockare, men framförallt finns stora möjligheter till arbete inom besöksnäringen.

ANNONS

Här finns jobben

– Hotell och restauranger söker fortfarande personal. Där behöver man inte så ofta någon formell utbildning utan det handlar mer om att personkemin ska stämma. Om den sökande är hyfsat serviceminded kan de mycket väl ta in oprövade kort.

I vanlig ordning behövs även pedagoger, och personal inom vård och omsorg. På många ställen krävs yrkesutbildning men olika kommuner är olika hårda på att ta in obehörig personal.

En annan bransch som söker mycket folk är transportbranschen.

– För flera tjänster krävs c-körkort men det ligger många budjobb ute nu där man kör med mindre skåpbilar och där räcker ett b-kort. Nu när näthandeln växer och växer finns det mer att göra även där.

Nyckeln till att få jobb är sociala kontakter. Där finns det flera olika sätt att nå fram till potentiella arbetsgivare.

Ge inte upp

Det är inte alltid helt lätt att vara nybakad student och börja skapa ett nätverk. Niclas Gustafsson har några tips.

– Mycket handlar om inställningen till jobbet. Om man visar sig intresserad av företaget och av tjänsten öppnar sig möjligheter. Det absolut viktigaste är att våga ta kontakt, fysiskt är att föredra men annars kan man skicka ett personligt brev där man kan visa att man är påläst.

ANNONS

Ett annat tips är att inte ge upp.

– Jag tycker man ska tjata. Det finns många goda exempel på ungdomar som klivit över tröskeln och tagit mod till sig. Det räcker med ett telefonsamtal där man bara säger: ”Kommer ni ihåg mig, jag lämnade mitt CV hos er?”

Man måste inte ta kontakt direkt med arbetsgivaren. Niclas Gustafsson berättar att väldigt många jobb kommer via sociala relationer. I och med sociala medier så är dessa lättare att skaffa sig nu än för 15-20 år sedan.

– Det finns alltid en omgivning kring exempelvis olika föreningar. Jag vet en vän som skrev i en sådan grupp på Facebook för att höra om någon sökte sommarjobbare och det tog inte lång stund innan folk hörde av sig.

ANNONS