Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

S:t Jörgens kapell har blivit kulturminne

S:t Jörgens kapell i Varberg är nu ett kulturminne och åtnjuter därför ett särskilt skydd. Beslutet har tagits av Riksantikvarieämbetet.
Alla Svenska kyrkans kyrkobyggnader uppförda till och med 1939 är skyddade enligt kulturminneslagen. Enligt samma lag kan Riksantikvarieämbetet besluta att även kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser tillkomna 1940 eller senare ska skyddas - om de är märkliga tack vare sitt kulturhistoriska värde. Och det bedöms alltså S:t Jörgens kapell vara. Kulturhistoriskt värde innefattar också konstnärligt värde.

S:t Jörgens kapellkrematorium byggdes 1969 efter ritningar av Jörgen Ehn, som då hade egen arkitektbyrå i Västerås. Några år senare blev han Varbergs stadsarkitekt, vilket hade helt andra orsaker än att han hade ritat S:t Jörgens kapell. Därefter har han i tur och ordning varit Varbergs planeringschef och kommundirektör.

Kapellet är uppfört i stramt funktionalistisk stil och ligger i en kuperad del av kyrkogården. Både utvändigt och invändigt är kapellkrematoriet en god representant för 1960-talets arkitektur med hög arkitektonisk kvalitet, anser Riksantikvarieämbetet.

Bland mycket annat nämns byggnadens rena formspråk och vackra ljusföring. Betong och marmor har bearbetats och kombinerats på ett konstnärligt och hantverksmässigt innovativt sätt, både i exteriör och interiör.

Även klocktornet ingår i bedömningen och är kulturskyddat. Inga väsentliga förändringar får alltså göras utan länsstyrelsens tillstånd.

Själva kyrkogården är från tiden före 1940 och omfattas därför automatiskt av kulturskyddsreglerna.

° Nå, Jörgen Ehn, hur känns det att få sin skapelse kulturminnesskyddad?

- Trevligt, naturligtvis. Det händer inte särskilt ofta att byggnader som är lite halvgamla får det här skyddet. Nu vet jag att kapellet inte längre får utsättas för kraftiga förändringar.

° Är du stolt över Riksantikvarieämbetets bedömning av det konstnärliga värdet?

- Ja, men inte stolt bara för egen del. När kapellet ritades hade jag medarbetare och när det inreddes samarbetade jag med en inredningsarkitekt.

° Kapellet har samma namn som du...

- Ja, det är en lustig tillfällighet.