Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

S kritiska mot ny mötesplats

Valet av samlingsplats för pensionärer i Varberg får hård kritik från Socialdemokraterna. Den tidigare butikslokalen anses vara för liten. – Lokalen är ungefär lika stor som en villa, säger oppositionsrådet Jana Nilsson (S).

Socialdemokraterna har lämnat in en reservation i ärendet gällande inhyrningen av en lokal på Lorensberg på 144 kvadratmeter. 

Socialdemokratiska gruppen i kommunstyrelsen menar att beslutet har tagits utan kommunal tjänstemannaberedning, utan hantering i socialnämnden och utan förankring hos kommunens pensionärsorganisationer. 
”Det sätt som alliansen hanterat denna fråga på är enligt vår uppfattning både oroväckande och mycket tveksamt”, står det i reservationen. 
– Det finns säkert kommuner där man bara kör på med sin politik, utan att man har någon tjänstemannaberedning före beslut. Men skulle det utvecklas i Varberg blir det svårt att styra, dundrar Jana Nilsson, uppretad över att det inte ens har varit en diskussion om det här verkligen är den bästa lösningen för pensionärerna.  

Han fortsätter: 
– Vi har inte tjänstemän bara för att det ska finnas där. Det är klart att man ska bereda ärenden för att vara säker på vad man gör. När ärenden bara dyker upp pang bom och går bakvägen känns det väldigt konstigt.  
– Det här ärendet har gått lite andra vägar än vad man är van vid om man säger så. Det är inte det normala förankringsarbetet. Det må väl vara hänt att det händer vid något tillfälle, men det är väldigt underligt. 
– Hur frågan har lagts fram är heltokigt. 


Att pensionärernas lokal inte har diskuterats med pensionärsorganisationerna tycker S-gruppen också är under all kritik. 
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, tror att socialdemokraterna har blivit "överrumplade" för att allianspartierna och MP inte berättade i förväg vad de skulle göra. 
– De har blivit lite stötta, vilket jag såg på dem. Det här är majoritetens förslag och det är inget fel begånget. 
Hur vet ni att det här var den bästa lösningen för pensionärerna när ärendet inte är berett?
– Alliansen plus MP är överens om att vi vill göra på det här viset. Vi har ju majoriteten.
Men brukar inte kommunens tjänstemän utreda ärenden?
– Det är väl ofta att det går den vägen. Men vi kan lägga politiska förslag, som i det här fallet.
Sen har jag tagit hjälp av en som kan fastighetsfrågor för att veta att det är ett vettigt kontrakt och en rimlig hyresnivå, säger Ann-Charlotte Stenkil. 

Socialdemokraterna i Varberg hade velat göra som grannkommunen Falkenberg. Där finns mötesplatsen Mölle, som är en större fastighet som rymmer många människor. 
– Rosenfredskolan och Södertull är två alternativ som borde utredas. Det skulle kunna passa som mötesplatser för pensionärer i Varberg. PRO är ibland 200 personer på sina möten säger Jana Nilsson. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här