Sömnspecialisten: ”Problemen har ökat”

Regelbundna sovtider och tid att varva ner. Det är två av KBT-terapeuten och organisationskonsulten Maria Rundquists råd för bättre sömn.

ANNONS
|

Maria Rundquist har arbetat med sömn i tio år och är sedan tre år tillbaka egenföretagare inom KBT-behandling. Hon berättar att forskningen visar att sömnproblemen har ökat, främst bland tonåringar och unga vuxna. En orsak, tror hon, kan vara okunskap kring hur sömn fungerar. Det kan också bero på att det i dag inte finns samma naturliga sovtider som förr. Den ständiga tillgängligheten på datorn och den smarta telefonen gör det svårare för hjärnan att ställa om för vila.

– Här är det upp till en själv att sätta gränserna, säger Maria Rundkvist.

Den ökade stressen, både privat och i arbetslivet, påverkar också vår sömn negativt.

ANNONS

– Vi har ett 24-timmarssamhälle där vi klämmer in för mycket att göra. Sova kommer i sista hand, säger hon.

Hon menar att fler företag borde arbeta mer med sömnen hos sina anställda. Det kan handla om att sätta upp riktlinjer för hur ofta och hur sent man jobbar hemma och hur tillängliga medarbetarna ska vara på fritiden.

– Människor som sover dåligt är inte lika effektiva, och i vissa branscher utgör de en säkerhetsrisk, säger Maria Rundquist.

Det är viktigt att gå och lägga sig på regelbundna tider, särskilt om man har sömnproblem. Det kan också vara bra att varva ner mellan en halvtimme och en timme innan man lägger sig, och exempelvis stänga av datorn och mobilen. Alkohol och rökning innan sömn bör undvikas.

Man måste sova åtta timmar. ”Sömntiden man behöver är dels ärftligt och dels väldigt individuellt. Mellan sex och nio timmar behöver man.”

Man kan sova igen timmar. ”Det finns de som tror att om man har sovit lite i veckan så tar man igen det på helgen, men så funkar det inte. Hjärnan tar igen det den har förlorat i djupsömn nästa natt eller natten därpå. ”

ANNONS