Sökte bot för sår på tån - förlorade ett helt ben

Allt började med ett skrapsår på höger stortå, enligt den 60-årige varbergaren. Drygt två år senare har han fått amputera ett ben och samtliga tår och halva foten på det andra. Nu anmäler mannen en läkare på Sjukhuset i Varberg till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan. - Jag blir inte hjälpt, det är det för sent för. Men det kanske räddar någon annan, säger 60-åringen.

ANNONS
|

Mannen är i dag sängbunden med konstanta smärtor. Han har sedan vården på Sjukhuset i Varberg vårdats på både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Länssjukhuset i Halmstad.

- Jag har legat på sjukhus i över ett år sedan i september i fjol, säger mannen som med hänsyn till sitt hälsoläge vill vara anonym.

Det hela började med en bagatellartad mc-olycka i augusti 2002 och en tå som inte ville läka, enligt 60-åringens anmälan till Hsan.

Mannen kom då i kontakt med den nu anmälda läkaren.

Eftersom tån inte ville läka amputerades den och mannen fick fortsätta att gå på kontroller var sjätte vecka hos läkaren.

ANNONS

60-åringen kände sig dock sämre.

"Hela tiden ökade smärtan", skriver mannen i anmälan. "I början av juli -03 blev jag inte längre accepterad som patient av XX. Läkaren vägrade till och med att ta emot telefonsamtal."

Två och en halv månad senare var smärtan i foten så svår att 60-åringen inte kunde gå. Enligt egen uppgift kräktes han flera gånger om dagen.

Efter ett annat läkarbesök kom han på nytt i kontakt med den anmälda läkaren som då, efter upprepade förfrågningar, skrev ut en remiss till Länssjukhuset i Halmstad.

- Det var tack vare min fru jag fick hjälp. Läkaren lyssnade inte på mig, säger 60-åringen.

Vid besöket i Halmstad samma eftermiddag konstaterades att 60-åringens hälsa var sämre än väntat. I stället för vård i Halmstad skickades han till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där läkarna försökte rädda höger underben genom att transplantera blodådror från det vänstra benet.

Men operationen misslyckades och läkarna var tvungna att amputera benet.

Mannens hälsa var då så dålig att han ådragit sig blodförgiftning.

Tre veckor senare överfördes 60-åringen till infektionskliniken i Halmstad. Men han fortsatte att bli allt sämre.

"För att rädda mitt liv fick jag göra ytterligare en amputation. En lårbensamputation", skriver mannen i sin anmälan.

ANNONS

Under den fortsatta sjukhusvistelsen drabbades mannen av ytterligare infektioner. Nu i vänster fot.

Följden blev att samtliga tår och halva vänsterfoten också amputerades.

- Jag har helt tappat förtroendet för läkarkåren i Sverige. Jag hoppas att jag kan förhindra att någon annan hamnar i en situation som min. Samtidigt måste jag säga att jag fått fin vård på rehab på Sjukhuset i Varberg, säger den 60-årige anmälaren.

ANNONS