Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillförordnad näringslivschef. Just nu är det Martin Andersson som tillfälligt har tjänsten som näringslivschef. Nu får han konkurrens om posten - tjänsten har utannonserats.

Söker ny chef för näringsliv

Tillförordnad näringslivschef Martin Andersson, 46, får konkurrens om jobbet. Varbergs kommun har startat en rekrytering till tjänsten som varit tillfälligt tillsatt under flera månader.

Varbergs kommun har tagit hem näringslivsfrågorna till den kommunala förvaltningen.
Marknad Varberg är inte längre ett eget bolag och numera rapporterar näringslivsavdelningen till kommunstyrelsen.
– Näringslivschefen behöver ha kunskap om offentlig verksamhet och om politisk styrning. Men det är också viktigt att personen har kunskap om näringslivets förutsättningar, säger kommundirektör Carl Bartler.
För honom spelar det ingen roll om den nya näringslivschefen kommer från Varberg eller om personen hämtas från andra delar av Sverige.
– Vi vill ha den mest kompetenta personen som vi kan hitta och är öppna för både interna och externa sökande.

Många företag i Varberg går bra och gör vinster. Trots det är allt inte frid och fröjd mitt under rådande högkonjunktur.
Varberg har rasat från plats 80 till 127 på Svensk näringslivs senaste ranking som mäter företagsklimatet.
– Vi har utmaningar framför oss och vi måste ta det här som en fingervisning på att vi måste jobba med företagsklimatet i Varberg. Företagare har bland annat synpunkter på kommunala tjänstemäns attityder till företagandet, berättar Martin Andersson.
Kommunledningen har för avsikt att det ska påbörjas ett arbete internt för att bli bättre på att bemöta personer från näringslivet.
Om det blir som Martin Andersson som näringslivschef återstår att se.
– Jag har inte lämnat in någon ansökan ännu. Men det är ett spännande jobb och det är mycket möjligt att jag söker tjänsten. Vad som än händer, vill jag gärna vara med och bidra till ett bättre företagsklimat i Varberg.

Louise Lejestrand, ordförande för Företagarna i Varberg, tycker det är jättebra att kommunen nu anställer en näringslivschef.
– Vi har velat ha en dedikerad näringslivschef hela tiden. Någon som utvecklar näringslivet och är vår vän i viken.
Hur sköter kommunen det arbetet i dag?
– Det fungerar bra som det gör idag med Marknad Varberg och Martin Andersson i spetsen. Andan är bra.
Hur ska en bra näringslivschef vara?
– Jag vill ha någon som är insatt i företagandet och som förstår vår vardag. Det ska vara en god tillgänglighet med snabba besked. Det är jätteviktigt.
– Företagarna vill ha en vip-väg in i kommunen så att vi kan fokusera på att driva företag större delen av dagen, säger Louise Lejestrand.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här