Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Provbitar av korslimmat trä på Södra nya fabrik i Värö.
Provbitar av korslimmat trä på Södra nya fabrik i Värö.

Södra har ändrat sig – vill ha nya fabriken inne på gamla området

Detaljplaneförslaget för den nya fabriken för korslimmat trä stämmer inte. Södra har ändrat sig och vill nu bygga fabriken inne på det befintliga industriområdet, i stället för strax utanför.

Byggnadsnämnden har låtit ta fram ett detaljplaneförslag för Lahall 2:13 med flera – ett område som ligger i omedelbar anslutning till Södras industriområde på Väröhalvön.

Södra vill bygga en fabrik för korslimmat trä och räknar med att fabriken kan ge omkring 70 nya arbetstillfällen. Det är bakgrunden till detaljplaneförslaget.

Men Södra har ändrat sig vad gäller den nya fabrikens lokalisering. Ett alternativ som tidigare utretts och övergivits – att låta bygga fabriken inne på det befintliga industriområdet – har återigen blivit aktuellt.

Därmed stämmer inte det nuvarande detaljplaneförslaget med Södras ambitioner. I förslaget, som nyligen varit på samråd, anläggs nämligen fabriken utanför industriområdet.

– Vi har inte ändrat inriktning på vad vi vill göra men vi har gjort ett lappkast och bytt plats på två ytor, säger Tomas Bengtsson, produktionsteknisk chef för Södra Wood.

Lageryta istället för fabrik

Södra vill fortfarande expandera sitt industriområde i nordväst, men i stället för att bygga fabriken på det nya området vill man där ha en asfalterad lagrings- och lastningsyta för sågade trävaror från sågen.

– Vi har varit lite fundersamma kring placeringen fram och tillbaka men nu har vi bestämt oss. Det handlar väldig mycket om att få till en så bra logistik som möjligt.

Södra hoppas nu att byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret ska vara med på noterna och anpassa detaljplaneförslaget för de nya planerna.

Gammal gård ska ändå rivas

Synpunkterna i samrådet gäller alltså nu ett förslag som är inaktuellt ur Södras perspektiv. Den som har intresse att följa planerna gör rätt i att ta del av nästa remissrunda – granskningen.

Den nya tänkta placeringen av fabriken utgör ingen förändring för den planerade rivningen av gården Båtsmans. Boningshuset måste enligt Tomas Bengtsson rivas även om fabriken byggs inne på det befintliga industriområdet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här