Södra Cell - Årets sämsta bygge

En arbetare har dött. En annan klämdes så svårt att armen gick av. Södra Cell var under 2016 Sveriges sämsta bygge enligt facktidningen Byggnadsarbetaren.

ANNONS
|

Södra Cell har byggt ut sin kapacitet ordentligt och så många som 3 500 personer har arbetat på bygget samtidigt.

– Det har inte varit någon munter arbetsplats, det kan man inte påstå. Samordningen med företagen som har varit entreprenörer har varit dålig, säger Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Västs verksamhet.

Han har varit ute på Södra och pratat med personal på NCC som var väldigt kritiska till samordningen hos entreprenörerna.

– Det var allt från killar i produktionen till arbetsledningen. De tyckte att det kändes dåligt.

Bakgrunden till att Södra Cell har utsetts till Årets sämsta bygge av Byggnadsarbetaren är en rundringning som tidningen har gjort till Byggnads samtliga regioner.

ANNONS

– Sen tittar vi bakåt på vad vi har bevakat och vad som har stuckit ut under året, säger Johan Sjöholm, redaktionschef på tidningen Byggnadsarbetaren.

Sjöholm uppger att tidningen efter det fick fram två-tre byggen och att Södra Cells storlek påverkade valet av dem som det sämsta av dem alla.

– Man måste väga in vilka aktörer som är inblandade, våra kriterier ser ut som så att vi förväntar oss mer av olika leverantörer och beställare. Södra Cell, som i det här fallet är beställare, är ett stort företag och då kan man förvänta sig mer av dem, säger Sjöholm.

Södra Cells platschefJonas Eriksson, tycker först och främst att det är beklagligt att det har skett olyckor under året.

– Men man måste komma ihåg att vi har haft väldigt många personer här och man bör ställa saker och ting i relation till varandra.

Jonas Eriksson drar fram statistik som visar att det har arbetats sex och en halv miljoner timmar. Med det menar han att arbetsskadefrekvensen är väldigt låg på Södras bygge.

– Om man räknar ihop NCC:s byggen i Sverige så har den en högre arbetsskadefrekvens.

Både dödsfall och avslitna armar, statistiken tar väl inte bort det faktum att det inträffat allvarliga olyckor på Södra bygge?

ANNONS

– Det är klart att vi tycker det är både tråkigt och fruktansvärt, säger Jonas Eriksson.

Hade Södra kunnat ha gjort någonting för att förhindra det här?

– Tittar vi på personen som avled så bedömer vi att utrustningen gått sönder. Det hade varit svårt att göra någonting åt. Men det pågår en utredning.

– Men kan alltid göra saker bättre. Men att säga att vi är Sveriges sämsta bygge har jag svårt att förstå.

Tomas Emanuelsson på Byggnads blir bekymrad när han får höra att Jonas Eriksson tar upp statistik som försvar mot att bygget inte har varit så dåligt.

– Det låter skumt om man ska räkna så. Men jag förstår hans jobb, och det är ju att försvara sig.

– Jag tycker det är ett konstigt när man börjar slå statistik i huvudet på varandra när det gäller arbetsplatsolyckor. Varje dödsfall och skada är ju en tragedi, oavsett om det är procent hit eller dit.

– Det här handlar faktiskt om människor som ska utföra ett arbete och de ska kunna få förutsättningar som gör att de inte ska behöva sätta liv och lem i pant. Då krävs det samordning när det är så många entreprenörer inblandade, och där har vi sett tydliga brister, säger Tomas Emanuelsson, för att i nästa andetag återigen återkomma till den dåliga samordningen.

ANNONS

– Det har varit dålig samordning på Södras bygge, framförallt i samband med den dödsolycka som skedde där ute, återkopplingen till de anställda och till företagen har varit dålig.

LÄS OCKSÅ:

"Ett problem för hela branschen"

TURERNA KRING SÖDRA CELL:

Man klämd i lift på Södra Cell

Man träffades av halvt ton tungt rör

Skadade mannen på Södra Cell avliden

Ny olycka på Södra Cell i Värö

Södra Cell får kritik efter allvarliga olyckor​

Tryckstråle rev upp sår i handen

Brandman fick svavelsyra i ansiktet

15 000 liter svavelsyra läckte ut

Olycksåret

11 februari: En anställd klämde sin arm efter att ett tåg kört på en lift

12 maj: En anställd träffades i huvudet av en järnkrok som föll ner när två kranbilar flyttade en ställning.

2 juni: En man avled efter att han fått ett halvt ton tungt rör över bröstkorgen när en lyftanordning gick sönder.

7 juni: En man föll från hög höjd i samband med att han monterade trappräcken.

9 juni: En anställd fördes till sjukhus med ett köttsår i handen efter att han rengjort cisterner med högtryckstvätt.

24 november: En brandman skadades när han fick svavelsyra i ansiktet. Det hade gått hål i en tank och under arbetet med att täta tanken frättes brandmannens mask sönder.

ANNONS