Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Södertullköket på väg mot privatisering

Servicenämnden vill ta bort handen från Södertulls kök och lägga ut det på entreprenad. Detta trots att en rapport, som nämnden själv beställt, inte visar på några egentliga fördelar med privatisering.

I vintras kunde HN berätta om att serviceförvaltningen ville att Södertull skulle bli ett mottagningskök i stället för ett kök där man själva tillagar maten. Politikerna var tveksamma och efter flera protester blev det ingen förändring.
Men nu kommer nästa vändning. I onsdags beslutade Servicenämnden att det är dags att privatisera Södertulls kök.
– Vi har pratat om att privatisera kök i majoriteten i flera år. När vi diskuterade frågan för några veckor sedan kom vi fram till att vi ville testa det på Södertull, säger Harald Lagerstedt (C), ordförande i servicenämnden.

Redan i våras bad man serviceförvaltningen att ta fram en rapport gällande en möjlig privatisering av Södertull. Den rapporten är nu klar, men den ger inget direkt stöd till nämndens beslut.


I rapporten står det att "En eventuell upphandling skulle dock kräva stora tidsmässiga resurser i anspråk sett i relation till verksamhetens omfattning" och "Med dagens omsättning och hyresnivå i beaktande finns farhågor att en privat aktör tvingas göra avkall på kvalitet och service för att få lönsamhet i verksamheten".
Ändå har ni i servicenämnden kommit fram till det här beslutet?
– Det är en politisk vilja att vi ändå vill testa detta. Det ligger centralt och det finns möjlighet för en restauratör att erbjuda luncher till privata kunder och utveckla den delen vilket vi inte kan göra när den är i egen regi. Det finns farhågor om att kvaliteten på maten till de äldre skulle bli sämre, det ska säkerställas så att det inte blir fallet, säger Harald Lagerstedt.

Personalen informerades under torsdagsmorgonen, men enligt Harald Lagerstedt påverkas inga anställningar.
– Vi följer de riktlinjer som finns för övergång till annan verksamhet. Men visst, det blir alltid en oro och därför ville vi informera så snabbt som möjligt, säger Lagerstedt och fortsätter:
– Beslutet är ingen kritik mot personalen och jobbet som de gör, vi vill helt enkelt testa marknaden. 


Kost och städ är den enda delen av serviceförvaltningen som hittills inte varit privatiserad på någon enhet. 
– Vi har pratat om det i flera år men inte hittat ett lämpligt läge. Vi var ett tag inne på att göra så i nya Trönningeskolan. Vi hoppas att det finns intresse att driva Södertull, men finns det inget så vet vi i alla fall det, säger Lagerstedt.
S och SD ställde sig emot majoritetens beslut om privatisering.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här