Så vill Societén se ut i framtiden

Societetsrestaurangen vill bygga om i höst. Stora delar av huvudentrén ska fräschas upp och moderniseras. Under tiden lär Societén hålla stängt.

ANNONS
LocationVarberg||

Societetshuset ägs av Varbergs Fastighets AB - det vill säga kommunen. Tillsammans med sin hyresgäst Societetsrestaurangen har VFAB nu ansökt om bygglov för att genomföra vissa förändringar - framför allt ett helt nytt entréparti.

– Vi byter ut det tråkiga aluminium och plåt till trädörrar. På insidan kommer hela entréplanet att öppnas upp. Garderoben som står mitt i rummet ska flyttas och hela foajéutrymmet blir till lobby. Alla ytskikt och golv, väggar och tak, ska moderniseras och även hissen ska flyttas, säger Peter Gustavsson, VD på Societén.

Hittills har Societén haft stora problem med köbildning uppe i trappan när folk ska hämta ut sina jackor under högsäsong. Det åtgärdas nu i och med att garderoben flyttas.

ANNONS

Vidare kommer de båda barerna och scenen som ligger en trappa upp att rivas och återuppbyggas på samma plats i en modernare tappning.

Societén håller troligen stängt hösten 2020

Bygglovet är tänkt att klubbas i augusti. Sedan är planen att påbörja renoveringen i september-oktober innan allt ska stå färdigt till april-maj 2021. Under tiden pekar det mesta på att Societén håller stängt.

– Det är hjärtat i huset som klipps av. Möjligtvis att bistron kan ha någon form av verksamhet, men inte som vi planerar nu. Vi ska bygga om i köket också och kan vi inte nyttja köket blir det svårt, säger Peter Gustavsson.

Ombyggnaden skulle gjorts redan 2018 men sköts upp.

– Det är en bra plan att passa på nu när vi ändå inte förlorar så mycket i verksamhetsintäkter.

Julborden som lockat ungefär 3 500 gäster de senaste åren ser också ut att ställas in.

– Det är en sak vi får leva utan. Jag hade inte trott på julbord 2020 heller. Med de restriktioner som finns är det ändå inget som vi kan genomföra. Det är ofta stora grupper som bokar in sig och då blir det folksamlingar.

Huset har sedan 1980 en hög kulturhistorisk klassning med flera skyddsföreskrifter. Det innebär att ändringar i byggnaden ska utföras varsamt. Inne i entréhallen är det trappan upp till restaurangen som är av kulturhistoriskt intresse, men den påverkas inte av de planerade förändringarna.

ANNONS
ANNONS