Så vill kommunen lösa tuff bostadssituation för nyanlända

Kommunen är på gång att teckna avtal för tre nya anvisningsboenden för nyanlända. Dessa ligger i Moarna, Limabacka och i Kärradal.

ANNONS
|

Sedan mars i år finns en lag som säger att en kommun är skyldig att ta emot ett visst antal nyanlända flyktingar varje år. För 2016 är den siffran 201 personer för Varberg. Hittills i år har man tagit emot ungefär 70 av dessa och nästa år beräknas anvisningstalet bli ungefär femtio procent högre än i år. För att lösa den tuffa bostadssituationen kollar kommunen nu på flera olika typer av lösningar.

– Vi vänder på varenda sten för att hitta boende till de här människorna, säger Eva Olson, chef för serviceförvaltningen.

Bland annat har man tre hyresavtal för anvisningsboenden på gång. Dessa ligger i Moarna, Limabacka och Kärradal. I Moarna handlar det om femton nybyggda stugor som kommunen ska hyra, med plats för ungefär två personer i varje. I Limabacka vill kommunen hyra baracker där det i dag bor tillfälliga arbetare från Värö Bruk. Dessa kan ge plats för 32 personer. Solbacken i Kärradal ska beredas för att kunna ta emot 20-23 nyanlända. De som anvisas till dessa boenden är personer över 18 år med uppehållstillstånd och som har blivit placerade i Varberg.

ANNONS

– Byggnaderna har ungefär samma standard som studentbostäder och ligger utanför Varbergs tätort. Det är alltså inga lyxboenden vi pratar om, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Det är kommunen som hyr anläggningarna som de sedan hyr ut i andra hand till den nyanlända som betalar hyran med sina egna pengar. Hyresavtalen tecknas som längst för den period som den nyanlända har kvar på sin etableringsersättning.

– Det gör vi för att inte hamna i den sitsen att deras ersättning tar slut och de inte kan betala hyran, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Etableringsersättning är en summa som en nyanländ kan få i två år under förutsättningen att den deltar i Arbetsförmedlingens etableringsplan. Planen innehåller svenska för invandrare och ett antal aktiviteter för att få ut personen på arbetsmarknaden. Ersättningen för heltid ligger på 308 kronor per dag, fem dagar i veckan, och fungerar ungefär som ett studiebidrag.

För flyktingfamiljer som kommer till Varberg ska kommunen även köpa in ett antal en- eller tvåfamiljshus. Det är Serviceförvaltningen som tar hand om husen och tecknar hyreskontrakt med nyanlända familjer.

Kommunen hoppas även att fler ur allmänheten väljer att hyra ut och har därför ett garantipaket för ovana uthyrare. Det innebär att kommunen hjälper till med att skriva avtal, att skriva bort besittningsrätt, om det blir mycket skadegörelse eller om man inte får in hyran.

ANNONS

– Jag hoppas att så många som möjligt ur civilsamhället vill hjälpa till och hyra ut. Det tror jag även är en bra lösning ur ett integrationsperspektiv, säger Eva Olson.

Den som vill hyra ut kan i första hand vända sig till kommunens växel. Eva Olson tror att det framförallt är i år och nästa år som bostadssituationer kommer att vara bekymmersam.

– Kommunen bygger ju mycket nytt så det kommer att bli enklare, säger hon.

ANNONS