Så var Sven Wollter kopplad till Getterön

Den avlidne skådespelaren Sven Wollter gästade vid ett flertal tillfällen Varberg, där han bland annat tog emot Leninpriset 2018. Och barndomens somrar firades på Getterön.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen meddelades att skådespelaren Sven Wollter har avlidit, 86 år gammal, i sviterna av covid-19. Wollter kommer att bli ihågkommen också i Halland, ett län som han gästat ett flertal gånger under årens lopp.

2018 tog Wollter emot Leninpriset på 100 000 kronor med motiveringen: ”Sven Wollter har under ett liv fyllt av kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari, med oöverträffad konstnärlig kompromisslöshet och i Robin Hoods och Lenins anda, ständigt höjt sin omisskännliga röst mot klassamhällets orättvisor”.

Wollter tog emot priset på Varbergs Teater och tog i sammanhanget också upp de halländska inslagen i sin bakgrund:

ANNONS

– Min pappa var hallänning. Han gick på gymnasiet i Varberg och min farfar var stationsinspektor i Getinge. Jag gjorde lumpen i Halmstad och när jag var liten hade vi ett mycket oansenligt sommarställe på Getterön. Varje midsommar skulle mamma klä ut mig i sjömanskostym och så skulle vi in till Societén och dansa. Gör man det fortfarande? Jag tyckte i alla fall inte om det. Jag tyckte inte om att jag inte fick smutsa ner mig, berättade pristagaren då för HN.

Sven Wollters pappa Kjell gav ut ”Badortstidningen – organ för Sveriges hafsbad och brunnsorter” på Getterön.

– Jag hade fem äldre halvsyskon och sedan fick pappa fyra barn med min mamma Elsa och jag var yngst. När jag var liten var vi på Getterön på somrarna, där vi en period hade ett blygsamt hus, nästan som en barack, har Sven Wollter i ett annat sammanhang berättat i Hallands Nyheter.

Wollter har också berättat om minnen från andra delar av Halland:

– Min första fästmös mamma hade en sommarkiosk i Åsa, så de trakterna kan jag väl, och när jag gjorde lumpen i Halmstad hade jag inte råd att åka buss hem utan fick lifta hem. Då fastnade man ofta i Varberg innan man kom vidare med nästa lift.

ANNONS

Beskedet om Leninpriset 2018 fick han av Lasse Diding. I HN berättade Wollter om sina reaktioner på beskedet:

– Men herregud, jag visste inte ens att det var så mycket pengar, när Lasse ringde igår. Jag är ju pensionär och som skådespelare har man inte haft så bra löner. Så det kommer väl till pass. Vi lever ganska enkelt. Vi har inga speciella planer. Men lite extra då och då är ju inte dumt.

ANNONS