Så var det lokala nyhetsåret i Varberg

Plötsligt förändrades allt. De perspektiv vi hade på tillvaron före coronaviruset känns främmande i dag. Men året inleddes med en vattenläcka i Rolfstorp.

ANNONS
|
1 januari
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Dramatisk vattenläcka inledde året

0
Året inleddes med att Varbergs huvudvattenledning sprang läck. Det är lätt att glömma de perspektiv på tillvaron som rådde före pandemin – men utifrån hur vi såg på världen då så var detta en stor och dramatisk händelse. Kommunen stängde förskolor, fritidshem, fritidsanläggningar och bibliotek för att begränsa vattenförbrukningen och sjukhuset gick upp i stabsläge.

Men på torsdagen den 2 januari var vattenläckan lagad och från och med fredagen den 3 januari kunde vattnet i Varberg förbrukas som vanligt igen. Allting var tillbaka till det normala efter de dramatiska dygnen som inledde året. Men detta var som sagt innan vi visste vad 2020 senare skulle komma att ha i sitt sköte.

15 januari
Bild: Johan Persson/arkiv

Kommunala chefer köpte kostymer för 84 000 kronor

0
Den 15 januari kunde Hallands Nyheter tillsammans med systertidningen Hallandsposten avslöja att de eleganta cheferna på det kommunala hamnbolaget Hallands Hamnar hade ekiperat sig för 84 000 kronor.

Bolaget hade köpt in exklusiva kostymer, skjortor, blusar och en dräkt och kläderna var inte märkta med bolagsnamnet.

– Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att representera bolaget på ett enhetligt sätt, kommenterade vd:n Björn Alvengrip.


27 januari
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Bilolycka med dödlig utgång på Varbergs fästning

0
En tragisk dödsolycka inträffade morgonen den 27 januari på Varbergs fästning. En äldre man körde över en kant och bilen kanade tolv meter längs en sluttning.

– Det är någon form av sjukdomsfall som gör att olyckan inträffar och att han avlider. Sen vet vi genom anhöriga att han tyckte om fästningen och det var en plats han tyckte om att besöka. Att folk dör av sjukdom i trafiken är inte ovanligt men det är klart att stället det inträffade på är lite udda. Så på det sättet var det ingen vanlig utredning, sade förundersökningsledaren Andreas Gabrielsson när utredningen kring olyckan var klar i maj.
31 januari
Bild: Håkan Johansson/arkiv

Stenafärjan lämnade Varberg för gott

0
Den 31 januari var det dags att ta farväl. Danmarksfärjan lämnade Varbergs hamn för avsegling mot Halmstad. I 60 år hade varbergarna haft en förbindelse över Kattegatt och avslutningen av denna era högtidlighölls med en ceremoni vid kajen. Omkring 500 åskådare var på plats när Stena Nautica tutade farväl.

Vid denna tidpunkt var det ännu ingen som insåg vilka konsekvenser coronaviruset skulle komma att få för resebranschen.
29 februari
Bild: Varbergs kommun

Bakslag för den nya stadsdelen

0
Det har gått grus i maskineriet för planeringen av Varbergs nya stadsdel Västerport. I februari slog länsstyrelsen ned hårt mot planeringen som ansågs vara bristfällig på flera sätt. Frågetecknen gäller alltifrån hur den känsliga kulturmiljön hanteras till översvämningsrisker och buller. Projektet är nu försenat men kommunen hoppas att få igenom detaljplanen under nästa år.

Många har också frågat sig hur det blir med Petter Stordalens och Boris Lennerhovs planerade hotell i stadsdelen, därifrån är beskedet än så länge att det ska byggas som planerat.
9 mars
Bild: Jari Välitalo/arkiv

Dagen som förändrade allt

0
Måndagen den 9 mars kallade Region Halland till presskonferens. Länet hade fått sina första konstaterade fall av coronaviruset. Det första fallet hade upptäckts redan sent på kvällen söndagen den 8 mars och under måndagen hade ytterligare fyra fall tillkommit.

Det första fallet som konstaterades gällde en elev på Särö skola som hade varit på resa i Italien. I det pressmeddelande som skickades ut från Region Halland på måndagseftermiddagen hette det att: ”Ett av de nya fallen har koppling (genom så kallad kontaktspårning) till det bekräftade fallet i Kungsbacka", "De övriga tre fallen i Halland har blivit smittade i Italien. Jag har ingen information om kommuntillhörighet" och "Det finns ingen spridning i Halland, de fall som har konstaterats har fått smittan i Italien".

Detta var dagen som förändrade allt. Men ingen visste ännu vilka konsekvenser viruset skulle komma att få under resten av året.
10 mars
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Varberg fick sina första bekräftade fall av corona

0
Den 10 mars gjorde coronaviruset officiellt sitt intåg i Varberg. Två fall av smitta hade konstaterats hos elever på Campus Varberg. De två eleverna hade smittats på resa i Italien.

– Det var inte oväntat att även Varberg skulle drabbas. Vi har fortsatt ingen kris. Verksamheterna pågår som vanligt och Campus håller öppet som vanligt. Vi följer de riktlinjer som finns från myndigheterna, kommenterade Krister Svahn, kommunikationschef på Varbergs kommun.

– Vi har inte något fall som vi känner till som har blivit smittad i Varberg. De som blivit smittade har blivit det utomlands, sade kommundirektören Carl Bartler.

20 mars
Bild: Marie Rydell/arkiv

Privatiserings- och nedläggningsplaner avslöjades av HN

0
Den 20 mars lyckades Hallands Nyheter efter mycket om och men få ut den rapport som skulle ligga till grund för politikernas beslut att privatisera de kommunala badanläggningarna.

Rapporten innehöll en rad olika argument för och emot en privatisering och dessutom framkom att framtiden för Veddige Simhall är högst osäker eftersom det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet är att riva den. Politikerna fattade så småningom beslut om att privatisera badanläggningarna, men framtiden för Veddige simhall är vid årets slut fortfarande inte fastslagen. I slutet av hösten lämnades en lista med 1 100 namn över till politikerna med krav på att bevara Veddige simhall.
23 mars
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Heurlins varslade om uppsägningar

0
Det stod snabbt klart att coronakrisen skulle slå stenhårt mot näringslivet under året. I Varberg drabbades bland annat Lackeringsföretaget Heurlins.

– När det här är över kommer finanskrisen 2008 att framstå som en västanfläkt, sade vd:n och ägaren Per Hallberg i en intervju med HN den 23 mars.

Den 19 augusti var tongångarna något mer positiva sedan företaget undvikit konkurs genom ett ackordsförfarande och affärerna repat sig något:

– Just nu ser det bra ut. Det enda som oroar mig är hur coronan kommer utvecklas och effekterna runt omkring. Jag låter kanske pessimistisk men jag tror inte coronan är riktigt färdig, sade Per Hallberg då.

26 mars
Bild: Jari Välitalo

Halland fick sina första dödsfall

0
Den 26 mars fick Halland sina första bekräftade dödsfall hos personer smittade med coronaviruset. Smittskyddsläkaren Maria Löfgren konstaterade i sammanhanget att det nu inte bara var hallänningar smittade utomlands som var drabbade av viruset, utan att det även fanns en smittspridning inom länet.

– Vi ser att de fall som vi diagnostiserar med covid-19 inte längre bara är hemvändande resenärer från kända riskområden, utan att det rör sig om personer som verkar ha blivit smittade i Sverige och i Halland, sade hon.
5 april
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Gård totalförstördes i brand – men återuppstod

0
Morgonen den 5 april drabbades gården Håkesgård i Stamnared, där Marie Emilsson driver bed and breakfast och blomsterodling, av en tragedi. Inga människor skadades, men gården eldhärjades svårt och verksamheten låg i spillror.

Men historien fick så småningom ett lyckligt slut. Gården byggdes upp igen och i november kunde Marie Emilsson bjuda in till en tidig julmarknad.

– Jag är rörd över det stora intresset. Det är fantastiskt att så många vill komma hit – både för att njuta av julstämningen och för att stötta oss, sade hon.
8 april
Bild: Annika Karlbom

Smittan kom in i äldreomsorgen

0
Den 8 april meddelade Varbergs kommun för första gången att fall av corona hade upptäckts inom äldreomsorgen.

– Vi har varit förskonade, och jag tycker att vi har jobbat på ett bra sätt enligt våra riktlinjer. Men som du förstår är det omöjligt, det har bara varit en tidsfråga innan smittan kommer in på ett boende, sade socialchefen Anna-Lena Sellergren.

Smittan kom att plåga Varbergs äldreomsorg hårt under det kommande året och orsakade mycket mänskligt lidande. Kommunen har under hela pandemin haft en mycket återhållsam syn på vilken information som kan delges när det gäller smittspridningen. Men under sommaren kunde Hallands Nyheter med stöd av handlingar från Inspektionen för vård och omsorg genomföra en granskning av smittoutbrotten på Östergården och Lindgården.
18 april
Bild: Mikael Stenström/Länsstyrelsen

Parkeringskaos när friluftslivet slog rekord

0
2020 blev året då friluftslivet slog igenom som en stor och bred trend. Det var många som ville ut och lufta sig i skogen när andra mer folktäta aktiviteter fick ställas in.

Men den plötsliga ökningen av skogsmullar innebar också vissa bekymmer. Den 18 april kunde Hallands Nyheter rapportera om parkeringskaos i Åkulla bokskogar. Och det fanns markägare som tyckte att utnyttjandet av allemansrätten nu började gå överstyr.
2 juni
Bild: Robert Lundberg

Varberg fick en ny spektakulär badplats

0
Lite i skymundan av pandemins härjningar blev det nya tillgänglighetsbadet på Getteröns femte vik klart. Storsatsningen skulle ha invigts i slutet av maj, men viruset satte – som i så många andra sammanhang det här året – stopp. Men det hindrade inte att de inblandade var nöja och glada när de träffade HN:s reporter i början av juni. Den nya badplatsen lovordades bland annat av den lokala handikapporganisationen.

– Vi inom DHR vet inget liknande inom Sverige eller Norden, så det är unikt på det sättet. Det säger Dennis Bengtsson, ordförande för DHR i Varberg, och en av dem som varit involverad i projektet.
8 juni
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Provtagningar kom i gång sent

0
Det var under våren svårt för regionen och kommunerna att komma i gång med provtagningarna för covid-19. Men på morgonen den 8 juni kunde i varje fall de förbipasserande utanför Kommunhälsans lokaler på Västra Vallgatan konstatera att något hade hänt. Där – ute på trottoaren – pågick provtagningar av kommunens personal.

– Vi gör allt manuellt och det tar 24 timmar för oss att få fram ett svar. Det känns som det är viktigt att komma i gång. Vi vet ju att smittan finns inom äldrevården, sade Kommunhälsans chef Susann Börjesson.



19 juli
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Bilköerna ringlade långa vid Lassabacka

0
Trafiksituationen vid Lassabacka var en källa till mycket irritation bland varbergarna under sommaren och hösten. Anledningen till de långa köerna var bland annat följdverkningarna av bygget av den nya Getteröbron (vilken i sin tur är en del av tunnelprojektet).

– När man har semester vill man inte sitta i kö. Då ska allt bara flyta på. Men när bron står färdig blir det så mycket bättre. Då blir alla glada och lyckliga. Hoppas att de uppskattar det och skriver in om det också, kommenterade hamn- och gatukontorets Lennart Derle.

4 september
Bild: Staffan Gustafsson/arkiv

Upprepade vargattacker i inlandet

0
2020 blev ett år med ovanligt många rapporter om varg i Halland. Mycket hårt drabbad av rovdjurets framfart blev en fårbesättning mellan Sällstorp och Kungsäter som attackerades flera gånger och förlorade många djur.

– Det är nog svårt att föreställa sig hur det känns. Man vill bara lägga sig ned och gråta, berättade kvinnan i det lantbrukande paret som äger gården.

Det utlystes vid upprepade tillfällen skyddsjakter, men någon varg blev aldrig skjuten i Halland under året.
14 september
Bild: Malin Strandberg/arkiv

Missförhållanden på kommunalt energibolag

0
I en serie artiklar granskade Hallands Nyheter förhållandena på kommunens energibolag Varberg Energi. Anställda vittnade om mobbning och trakasserier.

– Det är en katastrofal arbetsmiljö och folk flyr härifrån. Jag skulle inte rekommendera min värsta fiende att söka jobb här, sade en av flera anställda som HN var i kontakt med men som inte ville gå ut med sitt namn i tidningen på grund av rädsla för repressalier.

– Vi har ett starkt arbete när det kommer till hur arbetsmiljön fungerar och hanterar alla händelser, oavsett karaktär, på ett grundligt sätt och det är jag trygg med, sade vd:n Björn Sjöström.
Hösten 2020
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Tunnelbygget drog i gång på allvar – inte utan missöden

0
Under hösten började det bli tydligt för varbergarna att det pågick ett gigantiskt infrastrukturprojekt i stan. Plötsligt både hördes och kändes sprängsalvorna som en daglig påminnelse om händelserna i underjorden.

Men arbetet gick inte utan missöden. Den nya Getteröbron visade sig vara behäftad med ett antal fel och stationshuset började spricka till följd av arbetena och fick hastigt evakueras.
2 oktober
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Varbergs Bostad ska riva och bygga nytt i Bua

0
Det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad planerar en jättesatsning i Bua. Hela det nuvarande beståndet ska rivas och ersättas med nybyggen. Bakgrunden är bland annat att det anses för dyrt att renovera.

Varbergs Bostad planerar att bygga både bostadsrätter och hyresrätter i området och lovar att de nuvarande hyresgästerna ska tas väl om hand under förvandlingen.

– Vi kommer att ta hand om våra hyresgäster, försäkrade vd:n Ulf Hofstedt i Hallands Nyheter när projektet presenterades i början av oktober..
30 oktober
Bild: New York Times

Jan Myrdal död

0
Den 30 oktober dog Varbergs i särklass kändaste person – den mycket kontroversielle författaren och debattören Jan Myrdal. Händelsen uppmärksammades stort bland annat i amerikanska New York Times som publicerade ett omfattande minnesord på en halvsida.

”Mr. Myrdal traveled and wrote widely, specializing in Asia. He depicted life in a small Chinese village during the Chinese Revolution, and his writings extolled the virtues of authoritarians. He abhorred the damaging effects of Western imperialism on developing countries. But perhaps nothing in his career as a polemicist garnered him as much attention as the books he wrote expressing his distaste for his parents, Gunnar and Alva Myrdal”, skrev NYT:s Richard Sandomir.

Dödsrunan innebar det första omnämnandet av Varberg i New York Times sedan 2011. Den gången gällde det den lokala SD-politikern Erik Hellsborn, som i en bloggpost om Utöya-dådet hade skrivit att dådet aldrig hade inträffat om det inte vore för ”islamiseringen” och ”massinvandringen”.
4 november
Bild: Annika Karlbom

Lokala restriktioner – kommunen stängde ned

0
Den 3 november infördes skärpta lokala råd för Halland. Resultatet blev bland annat att en rad kommunala verksamheter fick stänga helt eller delvis – det handlade bland annat om simhallar, museer och idrottsanläggningar. Bakgrunden var att smittspridningen hade tagit fart igen efter en lugnare period under sommaren.

Råden kom så småningom att skärpas ytterligare och strax före jul meddelade kommunen en mer definitiv nedstängning till följd av nya direktiv från regeringen.
19 november
Bild: Annika Karlbom/arkiv

Varberg fick ett nytt börsnoterat bolag

0
Att Varbergsföretag noteras på Stockholmsbörsen hör inte till vanligheterna. Men den 19 november var det dags när lokala fastighetsbranschraketen Fortinova introducerades på listan First North.

Börsnoteringen firades med en pandemianpassad digital ceremoni på Stadshotellet.

– Det är fantastiskt roligt såklart och vi är jättestolta över att kunna göra det här i Varberg. Det är många som arbetat hårt för att ta oss dit vi är i dag, kommenterade vd:n Anders Johansson.
26 november
Bild: HN/arkiv

Sju års fängelse efter yxattack i koloniområde

0
Den 26 november meddelades domen i ett uppmärksammat fall. Det gällde en brutal yxattack vid en midsommarfest i ett koloniområde i Varberg. En man i 55-årsåldern från Varberg slog ihjäl en annan man i vad som antas ha varit ett svartsjukedrama.

Mannen åtalades för mord, men dömdes av tingsrätten till sju års fängelse för för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Domen har dock överklagats.
17 december
Bild: Liam McBurney/TT/arrkiv

Vaccin väcker hopp inför det nya året

0
När 2020 led mot sitt slut anades en strimma av hopp inför det nya året. Nu knyts stora förhoppningar till de vaccineringar som ska rullas ut bland befolkningen under det kommande året. Många hoppas att detta ska bli början till slutet för den pandemin som orsakat så mycket lidande.

Vid en presskonferens den 17 december beskrev regionens företrädare hur vaccineringarna i Halland kommer att gå till. Tanken är att alla hallänningar över 18 år – omkring 264 000 – ska erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

– Vi ska försöka få det gjort så snabbt vi bara kan, men det måste ske i en turordning så att vi först skyddar dem som riskerar att drabbas hårdast. Det kan vara så att vi får några doser redan i år, men annars räknar vi med att börja vaccinera i mitten av januari, berättade Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS