Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Så tycker arrangörerna i Varberg om vaccinbevis

Vaccinbevis eller återinförande av vissa restriktioner. De alternativen har arrangörer för allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus med fler är 100 personer att välja på från 1 december. Vi har ringt runt till ett antal arrangörer i Varberg och tagit reda på hur de hanterar beslutet.

Nattklubben, gudstjänsten, teatern och bion har alla det gemensamt att de påverkas av det nya kravet på vaccinbevis som infördes den 1 december. Peter Gustavsson, ägare Societén, tror att de flesta som besöker dem är vaccinerade och att det inte kommer att innebära något större tapp av besökare.

– Möjligtvis att det kan bli ett visst bortfall från företagsevenemang som julbord till exempel, det är ändå 20 procent av befolkning som valt att inte vaccinera sig, säger han.

Alternativet att återinföra vissa restriktioner som max antal besökare samtidigt i stället för att kräva vaccinationsbevis är inte aktuellt för Societén, menar han.

– Hela verksamheten bygger på volym. Det är ingen mening för oss att ha öppet annars, folk är inte intresserade av att komma hit om det inte är mycket folk, säger han.

Peter Fornstam driver biografkedjan Svenska Bio som för ungefär tre år sedan tog över Bio Capitol i Varberg. Biografen har totalt tre salonger varav endast en överskrider 100 platser och alltså omfattas av de nya föreskrifterna. De övriga två salongerna kan i nuläget fortsätta att fyllas som innan 1 december.

– I den salong som har fler än 100 platser är det inte aktuellt att införa enmetersregel eller grupper på färre än 8, det skulle ta alldeles för mycket kapacitet från föreställningarna. Vi hade bara kunnat sälja omkring 30 procent av platserna, säger Peter Fornstam.

Han säger att kontrollen av vaccinbevis kan komma att påverka tiderna och personalstyrkan, men att det är detaljer som inte är helt klara ännu.

– Det kan behövas något längre tid vid insläppet när vi inte bara ska läsa av biljetter utan även vaccinbevis. Det kan bli en liten logistisk utmaning och något mer personalkrävande, men det ska vi kunna lösa, säger Peter Fornstam.

Fredrik Ivarsson, kyrkoherde i svenska kyrkan, Varbergs församling, säger att de kommer att variera mellan vaccinbevis och återinförande av vissa restriktioner beroende på tillfälle. För besökarna gäller det att hålla sig uppdaterade vid varje tillfälle, menar han.

– Vid större konserter kommer vi till störst del att använda oss av vaccinbevis, men vi vill undvika det vid gudstjänster där vi vill kunna välkomna alla. Det är inte helt klart hur vi kommer att gå till väga rent praktiskt då vi inte vill kolla människors legitimation eftersom det råder religionsfrihet. Generellt gäller att man får kolla på hemsidan innan man går på ett evenemang hos oss för att se vad som gäller, säger han.

Sofie Brinkmo är enhetschef på kulturenheten på Varbergs kommun. Vid sina egna evenemang på Varbergs teater kommer de att använda sig av vaccinbevis, medan verksamheter som hyr lokalerna själva får bestämma vilket alternativ de väljer.

– Vi har redan många slutsålda evenemang så det är inget alternativ att minska antalet personer i lokalen. Framöver kan det hända att vi inför ett maxantal, men vi får se hur vi gör, säger hon och fortsätter:

– Det här kom med lite kort varsel, men vi är vana vid det här laget. Det finns en del detaljer kvar att lösa, som hur vi kollar legitimation. Ibland är det svårt att avgöra om någon är över 18 och alla ungdomar har inte legitimation, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Nya föreskrifter och allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har nu fattat beslut om de nya föreskrifter och allmänna råd som tidigare skickats på remiss. De träder i kraft den 1 december.

De innebär bland annat att:

Alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder. Det rör bland annat information om hur smittspridning kan undvikas och möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.

Om vaccinationsbevis används vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare inomhus ska arrangören ha en skriftlig rutin för hur bevisen kontrolleras. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.

Om vaccinationsbevis inte används vid sådana tillställningar och sammankomster ska arrangören i stället vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Deltagarna ska ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max 8 personer, och sällskap kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till varandra.

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här