Så tacklar teatereleverna fördomarna

I blackboxen på Rosenfredsskolan finputsas de sista detaljerna. På fredag är det upp till bevis i kursen Sceniskt karaktärsarbete.

ANNONS

– Här får de utforska mer karaktärsarbete och olika roller. De får skriva egna monologer, säger teaterläraren Frida Kvennefelt.

Resultatet kommer att spelas upp för speciellt inbjudna, främst familj och vänner.

Vad handlar era monologer om?

Alice Majlöv:

– Min är väldigt deppig kan man kan säga. Det känns som att man lämnar ut sig själv, även om det inte handlar om mig egentligen. Det är ändå jag som har skrivit det och jag kan känna igen mig i vissa saker. Monologen handlar om en person som mår dåligt och i föreställningen har den här personen redan dött. Jag berättar lite om hur hon kände innan hon dog.

ANNONS

Annie Johansson:

– Den kretsar kring de existentiella stora frågorna. Föds man ond eller god. Vad händer efter döden? Och så att universum finns och hur sjukt det är egentligen, att man kan tänka och grejer. I början var den väldigt mörk, men jag har skrivit om den lite.

Maja Höidal:

– Min handlar om två tonåringar som kommer ut som homosexuella till varandra. Det blir lite familjedrama och till slut kommer de fram till att det inte är ok, att de måste hålla sin kärlek hemlig.

Moa Wennerberg:

– Det känns som att jag var bitter när jag började skriva min. Det är lite humor blandat med kritik mot samhället med ungdomar och den prestationsångest som finns.

Är det enklare att skriva ur negativa känslor än positiva?

– Ja. Det är lite som terapi också att få skriva av sig och få blanda gott och ont, säger Moa Wennerberg.

Alice Majlöv nickar:

– Skriva glatt, jag vet inte ens hur man skulle göra det. Det känns som att det skulle bli klyschigt och tillgjort.

Det är ett hektiskt sista halvår som väntar esteteleverna. Förutom gymnasiearbetet ska teatereleverna också sätta upp sin slutproduktion på Varbergs teater. Trots allt slit i nuet så finns tankarna på dagen då det är dags att kasta studentmössan högt upp i luften.

ANNONS

– Vi har gått med varandra i tre år nu, när man går teaterinriktning kommer man varandra väldigt nära, säger Maja Höidal.

Som utomstående är det ganska tydligt att det råder en ”vi-mot-världen”-anda hos teatereleverna.

Snart står det tydligt varför. Fördomarna är många om det estetiska programmet. På klassens Instagram-konto kan det dyka upp inlägg där det står: ”PS sämsta klasser – estet” eller ”har så mycket färg i håret att man får epilepsi – estet”.

– De vet inte riktigt vad de pratar om. Estet är en så underskattad linje. Här får vi jobba med det teoretiska som alla andra högskoleförberedande linjer samtidigt som vi tränar på det praktiska. Vi som går teater, det ger oss hur mycket som helst. Från att ha gått i ettan och varit rädd för att gå upp på scenen till att kunna ta in en stor publik. Och få ett självförtroende att prata inför folk, säger Moa Wennerberg.

Vilka är era drömroller?

– Att spela ond, bitter och arg är lite kul. Nu det senaste har jag blivit väldigt insnöad på Disney efter att de har börjat göra om sina animerade till spelfilmer. Att få göra hon som Angelina Jolie spelar (Maleficent, reds. anm.) hade varit roligt, säger Annie Johansson.

ANNONS

– Jag vill spela psykopat, någon som är riktigt vrickad. Ja, typ en mördare som The Joker, säger Maja Höidal och skrattar.

– Jag har haft många roller där jag varit mycket duktiga flickan, bland annat Nora från Skam och prinsessa. Men till våren får jag göra en lite mer vrickad roll. Hon är lite mer bitter och ett fyllo. Det är kul att få byta och testa på olika roller, säger Moa Wennerberg.

Alice Majlöv har ofta fått spela kaxiga tjejer med självförtroende.

– Lite bitchiga eller som är lite blåsta. Och det är roligt. Men jag säger som Maja, jag skulle vilja spela The Joker, avslutar hon.

Fotnot: Klargörande - på grund av ett missförstånd framstod det i tidigare version av texten som att inriktning teater är nedlagd. Det är fel. Det finns möjlighet att söka estet-teater 2020.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS