Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dubbel-Nisses hockeyhjälm var säkert en attraktiv pryl för alla smågrabbar som skrinnade på Sörsedammens is innan dagens bostadsområde växte fram.

Så sportade vi förr

Det finns nog få ämnen som diskuteras lika flitigt på jobbet som vikt, motion och hälsa. Men det är förmodligen inget nytt. Även på Hallands Kulturhistoriska museum finns föremål som påminner om att det alltid har varit viktigt att röra sig.

En av de finast bevarade personvågarna på museet är en pjäs med spegelvänd tavla. Här kunde du avläsa visaren om du tittade ner på den vinklade spegeln som var utvikbar.
Att väga sig på den här vågen var förenat med livsfara. Att stiga upp och hålla balansen på fotplattan var ett riskabelt äventyr för, låt oss säga, en 125-kilosman.
Idrott och motion var en självklarhet bland barn förr. Det kallades spontanidrott. Kom det snö var det utelek som gällde. Frös isen på dammen: Ut och åk skridsko.

Karl-Henrik och May Karlsson köpte in en hockeyhjälm på Tempo i Malmö 1963.  Nu ligger den på museets magasin. Man kan tänka sig att hockeyhandskarna cupwinner var riktigt heta kring 1960-talet. De har skänkts av förre antikvarien Henrik Jern.
Här finns en hjälm som bar namnet efter den legendariske hockeyspelaren Nisse Nilsson (1936-2017), ”Dubbel-Nisse” kallad. Ni har absolut hört talas om honom. Vem har inte lyssnat till Hylands referat ”den glider in i m-å-å-l”? Just den nissen gjorde målet.
Skridskorna är skänkta av Ingrid Eliasson, som drev Eliassons bageri på Kyrkogatan. Årgången är svårbedömd.
Cykelfabriken i stan har varit med i motionssvängen ganska länge nu. Vi hittar ett par fina klenoder från 1960- och 90-tal. Utvecklingen är enorm bara mellan de här modellerna. Nu kan du skaffa dig en motionscykel för över 15 000. Men det finns nog ingen tvekan om att cykla gör man bäst utomhus – utan el. Det kallas motion.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här