Så snuskiga är Varbergs offentliga toaletter

Från spotlights och glänsande kakel till pappersstopp och nedsmutsad toasits. HN har granskat Varbergs offentliga toaletter - och mött både lyx och snusk.

ANNONS
|

Societetshuset: ett toabesök med lyxkänsla

Ett utställningsrum på en kakelfirma? Entrén till Varbergs nya spa? Nej, de spröjsade glasdörrarna i Societéns bottenvåning leder till Varbergs allra senaste tillskott bland offentliga toaletter.

Här är det vitt, rent och skinande, med läckert stenkakel och snygga spotlights som ger behagligt ljus. Inget saknas - förutom tvål på handikapptoalettens handfat.

Besökaren Linda Olsson, med barnen Stina, Liv och Ivar, har omdömet klart: "Lyxigt och jättefint. Det känns knappast som en offentlig toalett."

Betyg: 5/5

Brunnsparken: Bunkerkänsla i metall

En pissoar och en toalett erbjuds den nödige som passerar Brunnsparken. Men vänta dig inga extravaganser. Här är trångt och murrigt, med en metallinredning som matchas av ett beige kakelgolv och en plastlampa som kastar ett gulaktigt sken.

ANNONS

Urindoften finns där - men inte papper. Behållare för pappershanddukar saknas helt. På plussidan: det finns tvål kvar, sitsen är ren och de vita väggarna är - iallafall under HN:s besök - fria från klotter.

Betyg: 2/5

Hamnpaviljongen: tvål och papper saknas

På baksidan av den bönformade Hamnpaviljongen finns fyra, små toaletter. Även här är det trångt och murrigt, men metallinredningen är avtorkad, det gråa kaklet känns snyggt och det är klotterfritt.

Värre är att det saknas tvål och pappershanddukar på samtliga toaletter. På en av toaletterna återfinns en rejäl pappershög på golvet.

Betyg: 2/5

Fästningen: kissa under medeltidsvalv

På Fästningen kan den nödige göra sina behov under vitputsade medeltidsvalv. Här har ett antal turkosa bås placerats, och utanför toaletterna finns små metallhandfat nedsänkta i glas.

Lysrören kastar ett ganska blekt sken, putsen har släppt en del från väggarna och det är stopp i ett av handfaten. Men det känns ändå relativt fräscht, det luktar ok och både papper och tvål finns överallt.

Betyg: 3/5

Torggrillen: Klotter och sunkkänsla

Torggrillens toaletter är Varbergs mest välbesökta. Det märks. Trots att de städas fyra gånger om dagen på somrarna tycks den ofräscha känslan svår att skura bort.

ANNONS

Sitsar och handfat är rena, men klotter, pappersskräp och en mindre angenäm doft drar ner upplevelsen. Dessutom ackompanjeras toabesöket av ett rejält brötande från Torggrillens fläktar.

Toalettvett verkar inte alltid finnas hos besökarna - en skylt upplyser om att det är trevligt om alla spolar efter sig.

Betyg: 2/5

Badhusplatsen: Tvållöst och stopp i toan

Vid barnens badstrand finns några toalettbås, hårt belastade under soliga sommardagar. Plastgolvet och handfaten känns hyfsat rena, och några smala fönster hjälper lysrören att mota bort den annars så murriga känslan som ofta präglar kommunens toaletter.

På minuskontot finns dock ett och annat. Tvålbehållare saknas helt, i båsen ligger papper på golvet och en av toaletterna är igenproppad av papper och avföring. Ingen trevlig syn.

Betyg: 2/5

Så gjordes testet

Varbergs sex offentliga toaletter i centrum besöktes under en torgdagsonsdag i juli, mellan klockan 13-14.30. Det var en blåsig dag med växlande molnighet, och gott om folk inne i centrum.

ANNONS