Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Bild: Matilda Carlström

Så skapade de en äng i trädgården för pollinerarna

Ett bed and breakfast för humlor och bin. Maria Westeborns har skapat både en äng och ett bihotell i trädgården för att få de hotade och viktiga insekterna att trivas.

Stora delar av Sverige ängar har försvunnit. Enligt Naturskyddsföreningen finns i dag bara knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns för hundra år sedan. Det försämrar livsmiljön för de så viktiga och utrotningshotade pollinerande insekterna som humlor och bin. För att hjälpa dem på traven har Maria Westeborn i Tvååker skapat ett litet bed and breakfast för bin. I hennes trädgård har hon fixat både en äng och ett bihotell.

– Jag fick idén till ängen efter att jag varit på en föreläsning med Christina Winter i höstas och hon sa att det inte behöver vara så besvärligt (framstående trädgårdsexpert, reds anm.), säger Maria Westeborn.

Ängen är omkring 15-20 kvadratmeter, och platsen valdes utifrån var familjen märkte att det växte örter naturligt.

– Det göms så mycket under gräsmattan som växer naturligt om man bara låter bli att klippa. Ett tips är att välja en plats där man ser avvikande blad i gräsmattan. Vitklöver och blåklockor är till exempel lätta att se, säger Maria Westerborn.

Maria Westerborn driver Eriksgård i Tvååker tillsammans maken Jan-Ove. De är med i föreningen Svenska Trädgårdar i Väst som bland annat har startat upp Bifonden. Ängen är ett sätt att både främja de utrotningshotade pollinerarna och samtidigt få lite hjälp på traven med den egna odlingen.

– Vi har inte tid att ha egna bikupor, och då är det här ett bra sätt som gynnar vildbin men inte kräver så mycket merarbete för oss, säger hon.

Maria har skrivit en lista på de örter som har blommat i hennes äng under sommaren, och antalet uppgår i hela tolv stycken utöver blommande grässorter. Bland örterna på listan finns både fibblor, blåklocka, prästkrage och tusensköna.

– Jag trodde inte att det skulle finnas så många sorter här, så det var riktigt roligt och spännande att se vad som göms i en gräsmatta och vilka frön som bara ligger och väntar på att få gro, säger hon.

Ängens högtidsperiod inträffade runt midsommar, och nu i dagarna ska den slås ner, samlas ihop och föras bort för säsongen.

– Ängsmarker ska gärna vara näringsfattiga, så när vi slagit ner den för i år så gäller det att ta bort det så att det inte gödslar sig självt kan man säga, säger Maria.

Maria önskar att kommunen kunde låta sig inspireras och lita en del mark bara växa.

– De kunde låta bli att klippa små plättar här och var för att gynna våra pollinerande insekter. Det behövs även i stan, säger hon.

Maria Westeborn inspirerades efter en föreläsning av trädgårdsexperten och journalisten Christina Winter. Nu har hon och familjen skapat en vild äng i trädgården för att gynna våra pollinerande insekter.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här