Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så ska Byaregårdens brygghus bredda sin verksamhet

Från malt och humle till tyska druvor. Nu satsar Byaregården även på vinplantor. – Odla vin i Sverige, absolut det går, säger ölbryggare Robert Olsson.

Dimman hänger över den trädklädda höjden bakom gården och i fjärran breder dalen ut sig som ett böljande vykort. Hantverksbryggeriet som startades för sju år sedan har redan växt ur den lilla kostymen. Nu har även en vinodling blivit verklighet och det är lätt att föreställa sig klättrande vinrankor intill brygghusets knut.

– Det här är egentligen för privat bruk och vi ska inte byta inriktning. Vi tänkte ha det mer som en turistgrej säger Robert Olsson och fortsätter:
– Plantorna står väldigt lägligt eftersom man kan sitta på uteserveringen och ha utsikt över raderna. Det är det som är vår tanke, att de som kommer hit ska tänka ”Åh vad fint med en liten vinodling.”
 

En tillfällighet
Det var en ren tillfällighet att de köpte de första plantorna.
– Vi träffade en kille på en bryggkurs och så blev det prat om vin, och hejsan svejsan åkte vi med på en beställning på femtio plantor. Det är bara för skojs skull, inget kommersiellt, säger Inger Elftorp, företagets idéspruta.
Senaste köpet på 200 plantor köptes nyligen från vinodlare i Skåne.
 

Vinproffs stöttar
Ägarparet menar att de haft tur som dessutom fått en av Sveriges största vinkännare som mentor, Sveneric Svensson, som sitter i styrelsen för Svenskt Vin.
– Vi kan inget om vin och det är därför vi uppskattar Sveneric. Han säger att vi kan göra Sveriges bästa vin, säger Robert men poängterar att någon vinproduktion på plats inte är planerad.
– Hur mycket vi vill göra? Vi har ingen aning. Det går ju att förlänga raderna och flytta fåren längre bort, säger han och nickar mot fårhagen.
 

Något unikt
Överallt på gården är det något som byggs, bryggs eller planteras. Idéerna handlar om allt från hönshus och utomhuskök till valnöts- och hasselnötsträd.
– Vi vill att folk som kommer hit ska få en wow-känsla, säger Inger.

I sommar finns flera inplanerade aktiviteter. Nu hamnar självklart vinföreläsningar med provning av svenska viner också på programmet. Dessutom hoppas ägarna på fullt serveringstillstånd i juli.
– Jag vill inte att någon ska tänka att vi bara vill få folk att dricka alkohol. Så är det inte. Jag tycker att det är kul med något kulturellt, lite folkbildning faktiskt, säger hon.
– Men tänk vad roligt att kunna servera, inte bara egen öl, utan eget vin till maten i framtiden. Det är något unikt.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här