Så ser situationen ut i dag för ensamkommande i Varberg

Ali Khodadad var en av de som omfattades av gymnasielagen som kom 2018. Nu har han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige – tack vare sin fasta tjänst på Fladen Fishing.

ANNONS
|

När brevet med Migrationsverkets stämpel anlände i brevlådan vågade Ali Khodadad knappt öppna.

– Jag bad min husägare att öppna. Han läste bara rubriken: ”permanent uppehållstillstånd”. Ouphf, det var den bästa känslan i mitt liv! säger han.

Det var för två veckor sedan och med det markerades slutet på en era för Ali Khodadad. Som så många andra ensamkommande från Afghanistan har han i själva verket vuxit upp i Iran. När han var ett litet barn flydde hans familj från Afghanistan till Iran, och där levde han under många år som papperslös flykting. Som sextonåring flydde han tillsammans med andra ungdomar till Sverige. Det var 2015. Under de här sex åren har han bott i Sverige, hoppat mellan asylboende och tillfälliga rum hos flera familjer och fullföljt en praktisk gymnasieutbildning med inriktning lager och logistik. Förra året var han färdig med sin utbildning och fick direkt jobb på Fladen Fishing.

ANNONS

– Jag kör truck, packar order, tar emot varor, allt möjligt. Jag är så tacksam över att jag fick jobb här och allt de har hjälpt mig med, säger Ali Khodadad.

Han är en av de som 2018 omfattade av den så kallade ”nya gymnasielagen”. Enligt den hade ensamkommande ungdomar som uppfyllde vissa kriterier rätt att söka tillfälligt uppehållstillstånd för att fullfölja sina gymnasiestudier. Efter avslutad utbildning har de ett halvår på sig att hitta en fast anställning, annars riskerar de utvisning. Och det är i det skedet som många ensamkommande befinner sig i dag.

Björn Mellquist driver föreningen Agape i Varberg som har hjälpt ensamkommande att hitta en bostad så att de kunnat bo kvar i Varberg och gå färdigt skolan. Han har genom sitt ideella engagemang kommit nära flera av de som kommit till Varberg. Han ger en samlad beskrivning av deras läge.

– Totalt rör det sig om omkring 50 ensamkommande ungdomar som kommit till Varberg sedan 2015, säger han.

Av dessa omkring 50 stycken omfattades ungefär 30 av gymnasielagen 2018 och fick alltså uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Andra hade kommit till Sverige några dagar för sent för att omfattas. Bland de som inte fick stanna då tog sig en del vidare i Europa och fick så småningom asyl i Frankrike. Bland de som fick stanna för gymnasiestudier är det omkring tio stycken som inte lyckades få fast jobb inom sex månader efter studierna och därför har utvisats. I dagsläget rör det sig alltså om ett 20-tal personer som är kvar i Varberg. Av dessa har ungefär 10 stycken fått fast jobb och har eller kommer att få permanent uppehållstillstånd.

ANNONS

– Några är fast anställda undersköterskor inom äldre- omsorg och hemtjänst, någon är snickare, en annan elektriker, säger Björn Mellquist.

Övriga studerar eller söker jobb.

– Jag vet personer som har färdig utbildning inom praktiska ämnen som till exempel vvs-montör och som nu bara har två månader på sig att hitta ett fast jobb för att inte utvisas. Omkring 10 personer studerar fortfarande och är klara nu i maj eller i höst. De är mycket oroliga över att inte få jobb och kunna stanna, säger Björn Mellquist.

Ali visste redan innan han avslutade sina studier för ett år sedan att han skulle få jobb på Fladen Fishing direkt efter, men var ändå orolig.

– Jag var orolig och undrade om jag skulle klara skolan. Även om jag uppfyllde alla krav kände jag mig osäker efter att ha fått avslag så många gånger, säger han.

Regeringen har lagt ett förslag om lättnader i kravet om att hitta ett jobb inom sex månader, med tanke på svårigheterna att hitta jobb under rådande omständigheter med covid-19. De föreslår att man i stället ska ha ett år på sig. Förslaget saknar majoritet i riksdagen eftersom Centerpartiet sagt att de kommer att säga nej och därmed kan komma att sänka förslaget.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Gymnasielagen

2018 kom den så kallade ”nya gymnasielagen”. Den innebar att personer som hade fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning kunde få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå om de uppfyllde vissa övriga krav.

Bland annat skulle du ha sökt asyl första gången 24 november 2015 eller tidigare och ha för avsikt att studera på gymnasienivå.

Efter avslutade gymnasiestudier har du sex månader på dig att få en fast anställning för att kunna beviljas permanent uppehållstillstånd. Annars riskerar du utvisning.

Regeringen har lagt ett förslag om att lätta på kravet om fast anställning inom sex månader. Något som Centerpartiet kan komma att fälla.

ANNONS