Så ser det ut i ombyggda brandstationen

Från nerrökt till renskrubbad brandman i ett och samma flöde. Äntligen ser det ut som det ska i Varbergs brandstation. Byggnadsprocessen har tagit tid och varit lite av ett pussel men nu är lokalen redo att visas för allmänheten.

ANNONS
LocationVarberg||

Ny matsal, nytt gym, ombyggda ventilationssystem och ett nytt flöde för rengöring av fordon, utrustning och personal. Sedan april 2020 har räddningsstationen i Varberg varit arbetsplats för både byggarbetare och räddningstjänst.

– Det har varit lite av ett pussel men det har gått bra. Funktionerna levde hela tiden. Vi har flyttat runt materialet. Ett tag hade vi provisoriska förråd här i vagnhallen, säger stabschef Jens Christiansson.

Den dagliga kontakten mellan byggbolaget MVB, beställaren Varbergs fastighets AB och personalen på stationen har gjort att verksamheten har kunnat fungera förhållandevis normalt. Det hade förmodligen kunnat bli klart lite tidigare men då hade man varit tvungen att tömma hela lokalen.

ANNONS

– Vi visste att det skulle ta den här tiden. Allting har byggts i omgångar. Det gamla gymmet plockades bort i och med att det nya blev klart och på det viset har det sett ut, säger Filip Sundvisson, från Varbergs fastighet som varit ansvarig för projektet.

Trots att de fått flytta runt upplever Jens Christiansson och Filip Sundvisson att personalen varit ganska nöjda de två senaste åren.

– Vi har haft en jättebra dialog med personalen. Var det någon sten som klämde i skon så var det upp till ytan med det direkt och så ordnade det sig, säger Filip Sundvisson.

Stolta över nya tvättanordningen

Den ursprungliga brandstationen byggdes 1977 och har sett ungefär likadan ut fram tills nu. Den har varit i stort behov av en uppgradering. Ett av de allra viktigast tillskotten är det nya flödessystemet för tvättning. Tanken är det ska skydda brandmännen från cancerframkallande ämnen som finns i brandrök. Ämnen som fastnar på kläder, utrustning och brandbilar.

– Man får inte sätta sig med rökiga kläder här inne. All utrustning läggs i ett förråd utanför innan man kör in brandbilen i tvätthallen, säger Jens Christiansson.

Allting ska rengöras i rätt ordning och tanken är att man därigenom ska minimera risken att få i sig farliga ämnen. Jens Christiansson säger att åtminstone fyra andra räddningstjänster varit förbi och tittat på det nya systemet.

ANNONS

– Det vi är mest stolta över är grovtvättrummet. Först tar man av sig ytterkläderna och lägger i tvättmaskinen. Sedan har vi en tvättbänk där man kan rengöra sina verktyg och en barriärtvättmaskin för ansiktsskydd. Därefter är det vanlig dusch.

Mera gym och mindre verkstad

Behovet för räddningspersonal har ökat. Till vardags kan det vara mellan 40 och 50 människor i lokalen på en och samma gång. Jourbrandmän, deltidsbrandmän och administrativ personal. Därför har det behövts mer plats. Gymmet är tre gånger större än tidigare och det har tillkommit en ny byggnad, som innehåller kontor, logement och samlingslokaler. Vissa av de tidigare lokalerna har också fått krympa, för att lämna plats åt viktigare saker. Exempelvis får brandbilarna trängas mer än förut och den nya verkstaden har gått ner i storlek.

– När man köper en brandbil behöver det alltid installeras skåp och annat för brandstationen unikt. Det bygger brandmännen själva. Därför behöver vi en verkstad. Men den behöver inte vara lika stor som förr i tiden, då vi brukade serva bilarna, säger Jens Christiansson.

Lördagen den 17 september bjuder räddningstjänsten in allmänheten för öppet hus i den ombyggda räddningsstationen. Den som vill kan då svänga förbi anläggningen och se hur räddningstjänsten har det.

LÄS MER:Tuff ombyggnad för bättre lokaler

ANNONS