Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så reagerar Varbergsborna på nya styret: ”Hoppas de kan komma överens”

Nu är det bestämt hur Varberg ska styras de kommande fyra åren – så reagerade Varbergsborna på beskedet.

Under söndagskvällen kom nyheten om att styret i Varberg är klart. Det blir ett samarbete mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som kallas Varbergsalliansen.

På måndagseftermiddagen gav sig HN ut på stan för att höra hur Varbergsborna reagerade på beskedet. Här är deras svar.

Bild: Carl Liliebäck
Bild: Carl Liliebäck

Annika Petzäll, sjukpensionär

– Jag tycker det är svårt att veta hur den lokala politiken påverkar i det stora hela. Men jag tror det blir bra, säger Annika Petzäll och fortsätter:

– Jag tycker att man skräckmålar att Sverigedemokraterna är så hemskt.

Är det någon fråga i kommunpolitiken som du tycker är extra viktigt?

– Beroendevården. Det flödar så mycket knark i Varberg. Alla de som konsumerar kommer behöva vård, och den är bristfällig. Det är inget parti som lyfter det.
Bild: Carl Liliebäck
Bild: Carl Liliebäck

Konrad Willstein, studerande

– Jag är inte så insatt i sakpolitik, men jag är ganska intresserad av politisk filosofi. Det viktiga är ett nytt styre, att samma partier inte styr hela tiden utan att det blir olika konstellationer så det kommer in nya idéer. Sen får vi se vad som händer.

Skillnaden mellan styret som är nu och det som var innan är ju Sverigedemokraterna ingår i samarbetet och inte Centerpartiet – är det tillräckligt nytt?

– Tillräckligt nytt vet jag inte, men jag tycker det är bra att det rör på sig helt enkelt. Oberoende på vilken partipolitik man tillhör får man ge det en chans.
Bild: Bengt Rosengren
Bild: Bengt Rosengren

Bengt Rosengren, pensionär

– Det är ju en högerinriktning vi får, och det kan man fundera på. Jag sympatiserar med centern och mitten. Nu blir det en högerstyrning.

Hur känns det?

– Ja, de hinner väl inte göra så mycket på fyra år.

Tidigare har det varit tal om att det kunde bli ett skifte från borgerligt styre – vad tänker du om att det inte blev av?

– Det hade jag inte haft något emot. Det hade varit lite mer i mitten då, det är det som präglar mitt tänkesätt.
Bild: Carl Liliebäck
Bild: Carl Liliebäck

Eva Bäcklund, pensionär

– Jag är inte riktigt förtjust i att Sverigedemokraterna är inblandade i styret.

Varför inte det?

– Jag tycker inte att deras värderingar överensstämmer med mina, eller de som de nu samarbetar med.

Tidigare har det varit tal om att det kunde bli ett skifte från borgerligt styre – vad tänker du om att det inte blev det?

– Valresultat är ju så jämt så det är väldigt svårt att tycka så mycket. Det är de som kan komma överens som får styra, sen får vi hoppas att de kan komma överens över hela valperioden så det inte blir massa bråk under tiden – det är jobbigt.
Bild: Carl Liliebäck
Bild: Carl Liliebäck

Inger Alebo, museipedagog

– Jag är inte hundra insatt i exakt vad de här partierna står för på lokal nivå. Så länge de gör sitt jobb och gör vad de ska bryr jag mig inte om vilket parti de tillhör. Men jag hoppas att man kan samarbeta på ett sätt över blockgränserna och inte faller i samma kalla strömningar som på riksnivå. Det är upp till bevis, säger Inger och fortsätter:

– Generellt är jag oerhört bekymrad över klimatet i Sverige just nu. Jag tycke det är otäcka strömningar. Jag är faktiskt djupt oroad.

Varför det?

– Att det blir ett hårdare, tuffare och mindre medmänskliga klimat. Man kan prata mycket om energipolitik, inflation och allt möjligt, men när det kommer till medmänskligheten kan man inte göra avkall på det.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här