Ett år med mycket snöröjning kan kommunen behöva skära ner på till exempel linjemålning och asfaltering. Bilden är från januari 2019.
Ett år med mycket snöröjning kan kommunen behöva skära ner på till exempel linjemålning och asfaltering. Bilden är från januari 2019. Bild: Annika Karlbom / Arkiv

Så mycket kostar kommunens vinterväghållning

Varje år budgeterar kommunen omkring 7 560 000 kronor på vinterväghållning. Men vad gör man ett år med ovanligt mycket eller lite vinterväglag?

ANNONS
|

Varje år läggs en budget för hur mycket av skattebetalarnas pengar som ska gå till vinterväghållning. I det ingår halkbekämpning, snöröjning och även sandupptagning framåt vårkanten.

– Det är de tre stora delarna som ryms i budgeten, men det är även en del fasta kostnader för exempelvis jour och beredskap som vi ju har oavsett om det kommer halka och snö eller inte, säger Joakim Malmberg, avdelningschef för ekonomi och administration på Varbergs kommun.

I år har vinterväghållningen hittills, under januari och februari, kostat kommunen cirka 3 500 000 kronor. Det är knappt hälften av de 7 560 000 kronor som är budgeterat för hela året.

ANNONS

– Detta ska räcka även till vårens sandupptagning och för vinterväghållningsinsatser under november och december 2021, säger Joakim Malmberg, avdelningschef för ekonomi och administration på hamn- och gatuförvaltningen.

Linjemålning kan få vänta

Det verkar hittills som att årets budget kan stämma hyfsat väl överens med verkligheten, trots en ovanligt snöig vinter. Men det är en ”lurig” budget eftersom den är så baserad på rena gissningar om kommande väder, menar Joakim Malmberg.

– Ja, du vet ju inte förrän året är slut. I slutet av juni sitter du där med sandupptagningen klar, och du vet vilka kostnader du har haft, men inte alls hur det blir i november och december, säger han.

Om man då gör den uppskattningen att man har mycket pengar över så kan man passa på att prioritera andra delar av verksamheten.

– När vår personal inte är ute och snöröjer i januari-mars så hinner de jobba mycket med grönyteskötsel, beskärning, röjning, gallring. Det såg vi ganska tydligt förra året under våren att vi hade högre kostnader i bostadsnära parker än ett normalår, säger Joakim Malmberg.

Verkar det däremot bli tight kan vissa arbeten få vänta.

– Då får vi se var vi kan hitta de pengarna. Det är i regel sådana arbeten som vi vanligtvis beställer, kostnaden för vår egen personal har vi ju oavsett. Men det kan bli att vi drar in på linjemålning, asfaltering, inköp av skyltar, den typen av underhåll, säger han.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS