Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så många flyr till hotell för tunnelbygget

Borrningar och sprängningar för tunneln är nu vardag i stan. Just nu bor nio hushåll på hotell för att få lugn och ro bortom tunnelbygget.

HN har haft kontakt med flera personer som bor längs tunnelbygget i centrum apropå störningar från bygget, men ingen av dem vill framträda med namn eller bild. Ämnet verkar känsligt att prata om.

Sprängningarna märks lång väg. Det mullrar i marken och skakar i huset. De som bor helt nära tunnelbygget vittnar också om det malande ljudet från borrningarna.

Hotell ett tystare alternativ

Men en räddning bort från bygget finns i form av hotell. Trafikverket har avtal med Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Havanna, Fregatten och Kusthotellet. Grannar till tunnelbygget som störs kan få bo på något av dessa hotell på Trafikverkets nota. Nio hushåll använder denna möjlighet, berättar Trafikverkets kommunikatör Katarina Yngvesson.

Totalt har fjorton hushåll nyttjat hotellbiljetten så här långt. Den som bott längst på hotell på grund av tunnelbygget har haft hotellrum sedan i maj.

Villkor att bullret är över riktvärdena

Tillfälligt boende på hotell erbjuds närboende när Trafikverket och Implenia vet att arbetena kommer överskrida riktvärden i fem dagar i sträck eller mer än fem dagar under en tiodagarsperiod.

Enligt Trafikverket och HN:s källor bland boende är det inte alla hotellboende som sover på det tilldelade hotellrummet. Under coronarestriktionerna är det många som arbetar hemma, och då blir hotellet en tyst miljö att arbeta i – i motsats till bostaden som invaderas av borrljud och skakningar.

Bor du i närheten av tunnelbygget? Vill du berätta om dina erfarenheter av tunnelbygget i en artikel i HN? Kontakta redaktionen , vi välkomnar alla tips.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här