Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Det känns som att de lever på sina barns meriter, och vill flexa med vad deras barn kan”, säger femteklassaren Theo Mangas Larsson om föräldrar som delar mycket bilderpå sina barn. Bild: Matilda Carlström
”Det känns som att de lever på sina barns meriter, och vill flexa med vad deras barn kan”, säger femteklassaren Theo Mangas Larsson om föräldrar som delar mycket bilderpå sina barn. Bild: Matilda Carlström

Så känner eleverna för "sharenting"

Vid årsskiftet blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Det innebär att det på sikt kan bli olagligt att dela bilder på sina barn i sociala medier. Läs hur ett gäng femteklassare på Hagaskolan tänker om fenomenet ”sharenting”.

Den 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention svensk lag. Lagen innebär bland annat att barnets rätt ett eget privatliv stärks, och det har lett till att en debatt om ”sharenting” blossat upp. ”Sharenting” kallas det när föräldrar delar bilder på sina barn på sociala medier – ofta utan att först fråga barnen. Det skulle på sikt kunna bli olagligt med den nya lagen.

Femteklassarna Mio Söderström, Eddie Persson, Olle Andersson, Erik Brattlöf, Theo Mangas Larsson och Ida Mravac på Hagaskolan skulle välkomna en sådan lag.

– Det har pratats om det på Lilla Akuellt och vi har pratat om det i skolan. Jag tycker att det är okej att lägga upp bilder på sitt barn så länge barnet tillåter det, men inte annars, säger Erik Brattlöf.

LÄS MER: "Sharenting" kan strida mot lagen

– Det är inte okej för mig, jag vill inte att mamma lägger upp något på mig. Hon vill inte att jag lägger ut bilder på mig själv heller, säger Theo Mangas Larsson.

Själva använder femteklassarna framför allt de sociala medierna snapchat, instagram och tictoc, och har lite olika regler hemifrån.

– Min enda regel är att jag inte får skriva taskiga saker, säger Eddie Persson.

– Jag brukar inte lägga ut något, så jag har inga regler direkt, säger Ida Mravac.

– Jag har skärmtid, säger Erik Brattlöf.

Om ni fick ge era föräldrar lite regler då, vad skulle det vara?

– Att de måste säga till och fråga innan de delar bilder på sina barn. Man ser vissa på Instagram som lägger upp jättemånga bilder på sina barn. Det känns som att de lever på sina barns meriter, och vill flexa med vad deras barn kan, säger Theo Mangas Larsson.

– Låt barnen godkänna det ni lägger ut eller skickar till någon så att det inte är något som barnet kan skämmas över, säger Ida Mravac.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fenomenet att lägga upp bilder på sina barn på internet kallas för ”sharenting”.

Sharenting har blivit omdiskuterat den senaste tiden efter att den amerikanska skådespelaren Gwyneth Paltrow i våras delade en bild på sin dotter som i sin tur röt ifrån i kommentarsfältet.

I och med att barnkonventionen vid årsskiftet blir svensk lag kan sharenting på sikt bli olagligt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här