Så har fotbollsklubbarna påverkats av säsongen

Fotbollssäsongen 2020 har inte varit som alla andra. Hur har klubbarna påverkats i Rolfstorp, Grimeton och andra orter?

ANNONS
|

Elitfotbollen har sina bekymmer. Verkligheten bland de mindre klubbarna är annorlunda på många sätt. Vi har hört oss för bland klubbledare i kommunen.

Adnan Bainca, grundare av Unite People FC

– Det har varit tråkigt för det första, extremt tråkigt. Vi har fått ställa in mycket, som gåfotbollen. Parasporten fick stå vid sidan innan vi kom igång med det. Vi har målgrupper i riskzoner. Därför har de som behövde det mest drabbades mest. Det är den enda höjdpunkten för väldigt många.

Hur har det sportliga påverkats?

– När vi kommer till seniorlag är det svårt att motivera spelare en hel säsong för att spela nio matcher. Vi har ändå legat på 20. Trots att damerna visste att de inte kommer att spela i någon serie i år, har de legat på 20 var dag i veckan.

ANNONS

Hur har du berörts?

– Det är som om att få punktering. Det har varit full fart hela tiden och så bromsas allt ner. För personlig del var det lugnt. Jag fick plötsligt tid andas och göra viktiga saker som bär föreningen framåt. Jag fick tid att tänka på annat sätt, lite utanför boxen.

Mats Olsson, med sammanlagt 50 år i klubben, har perspektiv på saker och ting i bygden kring Grimeton.

Grimeton Idrottsklubb har upplevt en sällsynt vinstrik säsong. Bara en illa lagd gärdsgård återstår innan laget är tillbaka i division 5.

– Det har, bortsett från corona, varit bra. Spelarna har tränat lika många gånger som förra säsongen men med betydligt fler närvarande.

Ni kan inte missa det här?

– Ska inte säga för mycket, men det är 23 mål till Kung Karl. Vi ska ta en poäng.

Hur har det varit med sponsorer?

– Inga problem, lika bra som tidigare, förutom att vi är med och hjälper till i Bockstensturen. Det har drabbats oss, vi har tappat 25 000-30 000.

Rolfstorps Gif och Skällinge BK har ett fotbollslag ihop sedan 2006. Klubbarna delar på en fotbollssektion med tre från varje klubb.

ANNONS

Arne Eriksson är en av dem:

– Ekonomiskt har det inte påverkat oss alls. Det ena tar ut det andra. Vi har kvar våra sponsorer. De ställer upp.

Sportsligt sett, då?

– Vi har en väldigt hög medelålder, även om det är bättre detta året. Intresset har varit högre. När coronan kom och vi bara tränade, var det väldigt mycket folk på träningarna. Folk ville ut.

Rolfstorp/Skällinge hade chans på andraplatsen, som kan ge uppflyttning. Bästa tvåan i fyra division 6-grupper flyttas upp om vakans uppstår i upp- och nedflyttning mellan division 3 och 4.

Att gå upp är inte allt.

– Det viktigaste är att ha ett lag. Men de måste nog göra om till två femmor. Det går väl om man kör igenom det på representantskapet.

Är ni pigga på att gå upp i femman då?

– Svårt att veta från år till år vilken trupp man har. Man ska aldrig tacka nej till en uppflyttning, säger Arne Eriksson.

Snittåldern är hög i bygden. Ungdomar har allt svårare att motivera sig för att spela i ett lag och den gemenskap det innebär.

Hur ser det ut i föreningen om fem år. Finns det ett lag?

ANNONS

– Det vet vi inte, men jag hoppas ju att vi har ett lag. Det är svårt att få ungdomarna att fortsätta. Men vi jobbar på det. Risken är större att man inte får folk till styrelse. Det är också en svårt bit. Förr var fotbollen väldigt dominerade. Det fanns inga tv-spel, ingenting.

Konkurrensen från andra sporter är svår.

– Det har kommit så många sporter som man kan spela när man vill. I fotbollen måste man hålla sig till vissa tider och många vill inte binda upp sig för helger. När man tog ut ett lag för 30 år sedan var alla med. Nu ska de ut och resa och så är det familjen.

SRG Himledalen tycks vara ett fungerande recept bland damseniorerna. SRG står för Skällinge Rolfstorp och Grimeton. Alla hör hemma i Himledalen.

– Vi har en rätt så bra botten att stå på. Det blir lättare rent ekonomiskt än om man är själv.

Att förena Skällinge och Rolfstorp var för inte alltför många årtionden sedan en otänkbar konstellation.

Är de gamla motsättningarna borta, eller handlade det bara om gammalt inpinkat revirtänk?

– Det vet jag inte, säger Arne Eriksson och fortsätter:

– Jag är inte infödd här – kommer från Åkulla. Jag kom till Rolfstorp när vi fick lägga ner Åkulla SK.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS