Föreläsningen med Erik Leijonmarck (bilden) arrangeras i samverkan mellan Länsstyrelsen Halland, polisen, Region Halland och Varbergs kommun.
Föreläsningen med Erik Leijonmarck (bilden) arrangeras i samverkan mellan Länsstyrelsen Halland, polisen, Region Halland och Varbergs kommun. Bild: Pressbild

Så har attityden till droger ändrats bland unga

Attityden till narkotika har förändrats bland unga. Det är fler som inte är självklart negativt inställda. Nu arrangeras en öppen föreläsning som riktar sig till vuxna som möter unga i vardagen.

ANNONS

I Varbergs kommun genomfördes en Lupp-undersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) år 2018. Här fick elever i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet anonymt svara på frågor om sina levnadsvanor. I årskurs åtta uppgav fem procent av ungdomarna att de någon gång använt narkotika, och tio procent av gymnasieeleverna i årskurs två.

– Det var första gången den gjordes så vi har inget att jämföra med. Men det är positivt att 90 respektive 95 procent aldrig har provat, säger Daniella Norrgård som är folkhälsoutvecklare på Räddningstjänsten Väst.

Elevhälsoenkäterna på skolorna pekar dock på en viss drogliberalisering bland ungdomar.

– Det är en större andel unga som inte är definitivt emot narkotika, det har ökat från 6 till 8 procent. Det säger inte att fler ungdomar provar, men de är inte riktigt säkra på att de skulle säga nej om de erbjöds. Vi vill ju att den siffran ska vara noll, säger Daniella Norrgård.

ANNONS

Den 24 februari kommer Erik Leijonmarck, generalsekreterare för stadsnätverket European Cities Against Drugs, till Peder skrivares skolas aula för att hålla en öppen föreläsning.

– Föreläsningen är öppen för allmänheten och riktar sig till vuxna som möter unga, både i sin profession och som vårdnadshavare eller i andra sammanhang, säger Daniella Norrgård.

Temat är bland annat hur man kan prata med sina barn om droger, hur snacket går hos ungdomarna och hur man som vuxen ska bemöta de ungas argumentation om droger. Erik Leijonmarck är medlem i expertgrupper om narkotika inom EU såväl som inom FN och är en regelbunden föreläsare för myndigheter, skolor, kommuner och civilsamhället inom narkotikaområdet.

Daniella Norrgård har sett och lyssnat på honom en gång tidigare.

Hur är han som föreläsare?

– Bra. Han är ödmjuk och bjuder in till nyfikenhet från den som lyssnar.

Föreläsningen arrangeras som en del i kommunens arbete med de tre prioriterade fokusområdena i Överenskommelsen för 2018-2021 mellan kommun, polis och region. Fokusområdena är: Barn och ungas fysiska och psykiska hälsa, ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak) samt Trygghet och säkerhet.

Föreläsningen är kostnadsfri och startar klockan 16.30.

– Kom i god tid, råder Daniella Norrgård.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS