Så håller de igång sjuka hjärtan och lungor

Två gånger i veckan ses medlemmar i Varberg HjärtLung och utövar sittgympa tillsammans. – Det är mina värktabletter, säger Britt Gabrielsson.

ANNONS
|

Instruktören Gunnel Mårtensson hälsar deltagarna i onsdagsgruppen välkomna och sätter på musiken. Stämningen är munter och musiken är lugn för att matcha tempot i de första övningarna.

– Under uppvärmningen är det viktigt att inte jäkta. Sedan blir det häftigare musik, säger Britt Gabrielsson som vanligtvis leder tisdagsgruppens pass men som i dag är med som deltagare.

”Mycket flås”

”Gå på stället”, ”vänd ut benen, tillbaka, ut, tillbaka” ”upp med armarna”. En röst från en förinspelad cd-skiva berättar för deltagarna vad de ska göra. Gympadeltagarna följer vant efter i rörelserna. Till dagens pass av sittgympa med föreningen Varberg HjärtLung har omkring tio deltagare kommit för att träna balans, rörlighet och kondition. Trots att det heter sittgympa så sitter inte deltagarna ner genom hela gympapasset, men stolen finns med som stöd och trygghet.

ANNONS

– Det är inte bara att sitta där. Det är bra träning, i slutet av passet är det mycket flås, säger Britt Gabrielsson.

Även för anhöriga

De flesta deltagare har eller har haft någon form av hjärt- eller lungsjukdom. Övningarna har riksförbundet HjärtLung plockat fram, och enligt Britt Gabrielsson är det väl utarbetat.

– Det är inte övningar som vi bara hittat på. Jag har varit med i 15 år och har varit i Stockholm och utbildat mig, säger hon.

Hon är inte hjärt- eller lungsjuk själv, utan kom i stället in i föreningen som anhörig då hennes man fick en hjärtstartare, defibrillator, inopererad.

– Jag har sett hela den proceduren och vad det innebär. Det här är en livsstil som är väldigt nyttig för hjärt- och lungsjuka. Men det här är jättebra gympa även för mig och andra nära och kära till sjuka. Jag är 82 år och behöver det här för att orka. Gympan är mina värktabletter, säger hon.

Många av de som kommer hit har tidigare varit med på sjukvårdens eftervård efter att till exempel ha drabbats av en hjärtinfarkt eller en bypassoperation.

– Efter det kan vi ta över, vi är som en påbyggnad på rehabiliteringsarbetet, säger Britt Gabrielsson.

ANNONS

För att vara med på Varberg HjärtLungs sittgympa krävs att man är medlem i föreningen. Det kan vem som helst som har en koppling till hjärt- och lungsjukdomar vara, oavsett om man är anhörig eller själv drabbad.

– Det kostar ingenting mer än medlemsavgiften och vi ställer inga ytterligare krav, säger Britt Gabrielsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta Hjärt/Lung:

Föreningens motto är att ”ta vid där vården slutar”, vilket bland annat deras sittgympa är ett exempel på.

Det kostar 150 kronor per år att vara medlem och då får man vara med på alla aktiviteter.

För att bli medlem ska du eller en anhörig vara hjärt- eller lungsjuk.

ANNONS