Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Så här snyggt skyltades det förr på gatorna i Varberg

Skyltar i neon och handtillverkat smide syns sällan vid dagens butiker. Förr var det klass på prylarna. Häng med på en liten vandring bland de skyltar som finns bevarade på Hallands Kulturhistoriska museum.

Trots att vi är mitt i veckan, kan vi låtsas att det är skyltsöndag. Det är tur att det finns folk som har tagit tillvara och skänkt gamla butiksskyltar, även om mycket gått förlorat. Det gamla kategoriseras som skräp – och det ska vara nytt. Tanklöst och dumt, kan man tycka.
Det finns dock några gömmor kvar på museets magasin.
 

OP finns bevarat

Oscar Pehrsons var en delikatessbutik som låg där nyöppnade Hell’s Burger håller till.
OP, som butiken kort och gott kallades, låg alltså på korsningen Kungsgatan/Norrgatan. Butiken var verksam 1905-65. Sedan togs skylten ner – men det finns alltså bevarad i magasinet.
Järnskylten med ormar och bevingade hjälmar görs inte i så stora volymer nuförtiden.
 

Sjöbergs

Bilden till höger med ”speceri-affär” låg i kvarteret Lorensberg framför Kvantums ingång. Sjöbergs butik var i gång till 1965. Tre år senare brann fastigheten på Träslövsvägens start från Östra Vallgatan. Numera är kvarteret nybyggt och en lampbutik försvann nyligen från platsen.
 

Håkanssons

Skylten AB O.Håkansson manufakturaffär skänktes till museet 1973. Butiken låg på Kyrkogatan 3, mitt emot Brunnsparken.
Gullie Berndtssons damfriserings neonskylt är av den klassiska typen. Den satt på salongen som låg på Peder Skrivares väg, som går en bit väster om gamla Rosenfredsskolan. Skylten skrevs in i museets samlingar 2002.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.