Så här ser Varbergs kommuns nya jämställdhetsstrategi ut

Strategin ska stärka mångfaldsarbetet på kommunens egna arbetsplatser. – Vi måste börja jobba med de här frågorna ute i förvaltningarna, säger Christofer Bergenblock (C).

ANNONS
|

Kvinnors sjukfrånvaro, fördelningen av föräldraledighet samt könsfördelningen på arbetsplatserna. Det är tre av de tyngsta punkterna i Varbergs kommuns nya jämställdhetsstrategi som har tagits fram för att stärka jämställdhets -och mångfaldsarbetet på kommunens egna arbetsplatser.

– Strategin är ett sätt att öka fokuset på jämställdhetsfrågor inom organisationen, säger Christofer Bergenblock (C) ordförande i kommunstyrelsens personalutskott.

I Varbergs kommun är 80 procent av de anställda kvinnor - det vill säga en klar majoritet. Den enda förvaltning där andelen män är högre är på hamn - och gatuförvaltningen. Ser man däremot på kvinnornas sjukfrånvaro så är den 50 procent högre än männens - oberoende vilken arbetsplats det handlar om säger Christofer Bergenblock.

ANNONS

– Vi behöver jobba jätteaktivt med den här frågan - även fast det är någonting som vi som arbetsgivare inte enbart styr över. Jag tror att det hänger ihop mycket med livspusslet i stort och hur det oavlönade arbetet hemma fördelas mellan män och kvinnor. Men vi på kommunen måste arbeta för att få ner kvinnornas sjukfrånvaro. En konkret åtgärd är en snabb återkoppling från chefen, till exempel när någon vid upprepade tillfällen varit sjuk. Om man blir synliggjord och får prata om vad det kan vara som ligger bakom en sjukfrånvaro så vet vi att då ökar möjligheterna för att komma tillbaka snabbt, säger han.

När det kommer till vem som tar ut föräldraledighet så ska nu kommunen jobba med att främja arbetsklimatet för att uppmuntra ett jämnare uttag av föräldraledighet. Bergenblock betonar att de som arbetsgivare inte äger frågan om vem som tar ut föräldraledighet. Men han menar samtidigt att kommunen måste bli bättre på att ha samtal med även män inför att en medarbetare ska bli pappa för att diskutera kommande föräldraledighet.

Frågan som rör en jämnare könsfördelning på arbetsplatserna är enligt Bergenblock viktig för utvecklingen och för en ökad mångfald.

– Tittar man på könsstereotypa arbetsplatser så är de inte lika bra i verksamhetsutvecklingen. Man behöver ha många olika erfarenheter på en arbetsplats. Dessutom är det viktigt för oss att visa för unga som ska in i arbetslivet att vi jobbar med frågor som rör normer och att våra yrken ses som attraktiva, säger han.

ANNONS

Hur kommer det sig att det har dröjt fram till nu för er att ta fram en jämställdhetsstrategi?

– Kommunen har en jämställdhetspolicy som är grundläggande för vårt arbete. Men när vi tittar på Jämix (ett jämställdhetsindex reds. anm) så har vi inte legat tillräckligt bra till. Det har inte varit tillräckligt fokus på de här frågorna. Jag tror det är jätteviktigt att vi nu från politikens håll visar att det här är viktiga frågor och att det finns på vår agenda, då tenderar det oftast att hända saker.

Är det så att ni inte tagit jämställdhetsfrågor på tillräckligt stort allvar?

– Jag tror i grunden att alla tar jämställdhetsfrågor på allvar. Men det är inte alltid så enkelt att se vad man ska göra för att flytta fram positioner. Men för att göra den här förflyttningen måste vi jobba med de här frågorna ute i förvaltningarna.

Den nya jämställdhetsstrategin ska årligen följas upp i kommunens personalbokslut.

LÄS MER:Större medarbetaransvar för kvinnliga chefer

ANNONS