Så giftigt är det i Västerport

Västerport ser ut att kunna byggas som planerat. Visserligen finns punktvis stora ansamlingar av gifter i marken, men inte i den omfattningen att de äventyrar den nya stadsdelen.

ANNONS
|

Under det senaste året har kommunen låtit miljökonsultföretaget Structor undersöka marken i den gamla delen av hamnen och i delar av det område som ligger mellan järnvägen och Östra Hamnvägen. Syftet har varit att undersöka i vilken mån som marken är förorenad.

Liknande undersökningar har gjorts tidigare –men inte i den här omfattningen.

Eftersom delar av området är stadens gamla soptipp och andra delar av området är gammalt hamn- och industriområde vet man sedan tidigare att här kan finnas både tungmetaller, kemikalier och annat avfall som kan vara skadligt för människa och miljö.

Structor har tagit prover på jord och vatten. Man har schaktat och borrat, bland annat utifrån uppgifter om var det kan vara troligt att finna föroreningar –exempelvis där det funnits cisterner.

ANNONS

–Vi har inte behövt gå i blindo, utan har haft gamla bilder och kartor att utgå ifrån. Det har underlättat arbetat, säger Per Hübinette på Structor.

Nu är företagets rapporter klara.

–Slutsatsen är att det inte finns något som säger att man behöver förändra inriktningen på den planerade stadsdelen på grund av markföroreningarna.

I marken finns spår av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som härstammar från bland annat tjärasfalt och kreosot. Man har funnit bly, zink och arsenik, lösningsmedel, klorerade lösningsmedel från kvarteret Renen, eternitavfall och asbestslam med mera.

I stora delar av området är halterna av föroreningarna förhållandevis låga, visar Structors undersökningar.

Den högsta föroreningsgraden finns i det område av hamnen som, grovt räknat, ligger mitt emot lokstallarna samt i området mellan järnvägsspåren och Östra Hamnvägen, från där oljecisternerna stod och upp mot värmeverket Flisan.

Structor flaggar för att de här områdena kan behöva schaktas ur om de ska bebyggas. I så fall ska massorna skickas till en anläggning som kan rena dem.

Vad gäller området söder om Flisan planeras ingen byggnation i närtid men för området i hamnen gäller det för kommunen att agera om Västerport ska byggas som tänkt.

I resten av området bedöms föroreningarna gå att hantera på plats.

ANNONS

Fakta: Gamla synder

Området där Västerport ska byggas är i stora delar ny mark som fyllts upp med muddermassor och avfall. Här låg dumpenoch där slängdes allt möjligt: slakteriavfall, kemikalier, metallskrot, hushållssopor och grovsopor utan någon som helst sortering. Verkstäder och närliggande industrier har också sannolikt bidragit till föroreningarna i området.

Läs mer om det här i vår artikel från i våras.

ANNONS