Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs kyrka. Bild: Lisa Brunzell

Så gick kyrkovalet i Varbergs kommun

Sverigedemokraterna minsta parti överallt – ändå en framgång.

Sverigedemokraterna fick minst antal röster i alla val till kyrkofullmäktige i Varberg, men fick ändå in alla sina åtta kandidater, i sex av de sju församlingarna.

Läs också: C vinnare i kyrkovalet i Falkenberg

Deltagandet i valet till kyrkofullmäktige ökade överallt i kommunen, till 18,4 procent. Och alla grupper som hade egen majoritet behåller makten.

 

Största skillnaden jämfört med valet 2013 blev att åtta Sverigedemokrater sitter med i sex kyrkofullmäktige.

 

– Jag är mycket nöjd över valresultatet. Vi är den nomineringsgrupp som ökar mest, säger Johanna Palmelid, som preliminärt ser ut att komma in även i Stiftsfullmäktige (Göteborg) och i Kyrkomötet (nationell).

 

De lokala grupperna, exempelvis i Veddige-Kungsäter där du blev invald, kan väl ignorera en eller två Sverigedemokrater och köra på precis som tidigare?

 

– Jag hoppas att övriga företrädare är öppna för goda förslag och idéer oavsett om de kommer ifrån en sverigedemokrat eller annan företrädare, svarar Palmelid.

 

Ökningen i valdeltagande beror möjligen på SD:s satsning, som även kan ha lockat fler "soffliggare" att rösta mot partiet. Totalt fick Sverigedemokraterna 8,6 procent (516 röster) i de församlingar man hade kandidater, att jämföra med 12,9 procent i riksdagsvalet 2014 och närmare 20 procent i vissa opinionsundersökningar.

 

– Eftersom vi är ett av de partier med lägst andel kvarvarande medlemmar i Svenska kyrkan, så är valresultatet bra, tycker Johanna Palmelid, som tippar att SD sammanlagt i hela valet fördubblar sitt röstantal till över 80 000.

 

SD jämförelsevis litet

 

Hur litet SD är i kyrkovalet i Varberg framgår när man jämför med de lokala grupperna som behåller 18–23 mandat och bara tappar ett eller två. Sverigedemokraterna fick i hela kommunen bara lika många röster som Värö-Stråvalla församlings samlingslista och Kyrklig gemenskap i Himledalen församling.

 

SD fick klart färre röster totalt än Kyrkans Väl i Lindberga församling och Samlingslista för Veddige-Kungsäters församling.

 

Även de två dominerande grupperna i den största församlingen, Varbergs, fick fler röster än hela SD: Socialdemokraterna och Församlingslistan, som båda behåller sina 9 mandat. Där tappade Fisk (Fria Liberaler i Svenska kyrkan) och Borgerligt alternativ var sitt mandat till Sverigedemokraterna.

 

Bara små förändringar

 

I Tvååkers pastorat blev det också bara små förändringar jämfört med valet 2013 (se faktaruta) förutom att Sverigedemokraterna fick in sin enda kandidat.

 

I både Värö–Stråvalla församling och Himledalens församling räckte SD-rösterna till två mandat, men eftersom partiet bara har en kandidat där blir det en tom stol i kyrkofullmäktige.

 

SD kandiderade överallt utom i Träslövs församling där det före valet var klart att Kyrkans väl skulle få alla röster till kyrkofullmäktige.

 

Ökning i hela kommunen

 

Även i Löftadalens pastorat, norr om kommungränsen, kom SD in i kyrkofullmäktige genom att med 9,3 procent av rösterna ta två av Kyrkans Vänners nio mandat. Störst även i år blev Framtidens kyrka med 61,4 procent och 16 mandat.

 

Deltagandet i valet till kyrkofullmäktige ökade överallt i Varbergs kommun, med mellan 5,7 och 9,1 procent (Lindberga församling). Högst var valdeltagandet i Himledalen med 22,9 procent och lägst var det i Varbergs församling med 17,2 procent.

 

 

Läs också: Så gick kyrkovalet i Falkenberg

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här