Så går det för torghandeln i coronatider

Torgstånd med jordgubbar, blommor och eko-grönsaker är fortfarande en vanlig syn på torget två dagar i veckan. Men frågan är hur länge knallarna håller ut.

ANNONS
LocationVarbergs torg||

Trots pandemin rullar torghandeln på i centrum – om än något haltande. Göte Johansson som har sålt väskor och plånböcker på torget i 25 år har gett upp sin försäljning.

– Det är bara konsumtionsvaror och blommor som gäller nu. De flesta knallar kommer att försvinna efter det här året. De får ingen hjälp, säger han.

Under torgdagen i lördags hjälpte Göte kollegan Conny Wiset med att sälja frukt, bär och grönsaker. Han har ett försäljningstapp på 50 procent men tycker ändå att försäljningen har fungerat någorlunda.

– Äldre människor kommer hellre hit och handlar. Det är ingen som pillar i grönsaker här. Men det är färre grönsakshandlare här nu, torget har gått ner, säger Conny Wiset.

ANNONS

Han får medhåll av stamkunden Marianne Gabrielsson.

– Jag är handlar här varje torgdag. Det är fräscht och det känns tryggare att gå hit än i affärer. Det är aldrig trångt heller. Folk sköter sig väldigt bra, säger hon.

Utökning av torget utnyttjas inte

I slutet av mars tog hamn- och gatunämnden beslutet att handeln på torget kunde fortsätta. Men för att förhindra smittspridning skapades möjligheten för knallare att välja platser i Brunnsparken, på Torggatan och vid kyrkan. Det har dock inte utnyttjats, enligt Conny Wiset.

– Det har inte varit fullt här en enda gång. Pandemin och vädret har skrämt iväg dem.

Enligt strumpförsäljaren Ronny Carlén är det främst regn och blåst som skrämmer bort kunderna

– Det är värre än corona.

Han har sålt strumpor i 30 år på torget. Men snart får hans kundkrets shoppa strumpor på annat håll.

– Det är mycket lugnare än vanligt och försäljningen har gått ner med 50 procent. Innan åkte jag på runt 30 marknader, men ska ändå lägga av på grund av ålder. Men det är här i Varberg jag har min fasta kundkrets, säger falkenbergaren Carlén.

Blomsterförsäljningen på torget verkar dock vara en framgångssaga.

– Vi har inte märkt någon jättestor skillnad. Är det strålande sol är det fullt på hela torget. Alla vill ha fint hemma, säger Paulina Änggren.

ANNONS

Har ni haft problem med trängsel?

– Många tänker verkligen på att hålla avstånd även om det finns undantag. De allra flesta respekterar våra markeringar.

Det som lockar nyblivna Varbergsbon Ellen Borg till torget är eko-grönsakerna. Hon håller med om att torgbesökarna följer rådande rekommendationer.

– Det är många som tillhör riskgrupperna som handlar här. Men de är duktiga på att hålla avstånd.

ANNONS