Så blir det med Tångkörarvägen i Apelviken i sommar

Det blir ingen avstängning av biltrafiken på Tångkörarvägen i sommar.

ANNONS
|

Tångkörarvägen löper längs stranden i Apelviken. Det har funnits planer på att stänga av vägen för biltrafik, ungefär från Gillestugan till där Havsvägen ansluter, under juni månad.

Delen av vägen som det fanns förslag om att stänga av.
Delen av vägen som det fanns förslag om att stänga av. Bild: Varbergs kommun / Rebecka Kvint

Syftet var att underlätta för det test kommunen ska göra med en självkörande buss i sommar. Men avstängningen skulle också ge trafikdata för den fortsatta planeringen av Apelviken.

Idén mötte kritik från bland annat Apelvikens stugägareförening och Apelvikens vägförening.

Varbergs kommun ska genom EU-projektet PAV köra en självkörande buss (Nobina ska köra) i Apelviken två veckor i juni 2021
Varbergs kommun ska genom EU-projektet PAV köra en självkörande buss (Nobina ska köra) i Apelviken två veckor i juni 2021 Bild: Nobina

Nu har hamn- och gatuförvaltningen bestämt att det inte blir någon avstängning av vägen. Man har tagit till sig av kritiken och bedömer därutöver att värdet av trafikdatan blir begränsad när andra lösningar saknas – exempelvis en önskad tillfällig parkeringsplats på privat mark på andra sidan järnvägen i norr.

ANNONS

LÄS MER:Stugägarföreningen protesterar mot vägavstängning

Däremot ska en vägyta vikas åt fotgängare med hjälp av en målad linje och grus. Budskapet är att även fotgängare får vara på Tångkörarvägen och att bilisterna ska visa hänsyn. Det blir också förbud mot att parkera på den aktuella sträckan, så att räddningstjänsten lätt kan komma fram. Fler bilparkeringsplatser ska ordnas vid parkeringsplatsen vid Havsvägen.

Detta kommer gälla från den 15 maj till den 15 september – alltså mindre åtgärder men under en betydligt längre tid. Busstestet – ja, det ska rulla som planerat.

Uhlf Skoglund, ordförande i stugägareföreningen, välkomnar beskedet:

– Det är bra för alla som bor och vistas här, framförallt soliga dagar. Det är ju då det kör ihop sig. Vissa dagar är det kaos. Stänger man av – ja då förstår alla att det skapas mer problem. Det är bra att kommunen lyssnar – så ska det fungera.

LÄS MER:Självkörande buss ska in i Apelviken och bilarna bort

ANNONS