Så blir det med julmarknaderna 2020

Den som hade sett fram emot julmys på marknader kommer bli besviken. Pandemin sätter nu stopp för de flesta julmarknaderna i Varberg och Falkenberg.

ANNONS
|

Att vänta in julen genom att frossa i glögg, godis och lokala hantverk på julmarknaderna är en tradition som ligger många varmt om hjärtat. Men i år kommer julmarknadsentusiasterna att bli besvikna. Eftersom förbudet på sammankomster på mer än 50 personer fortfarande ligger kvar så tvingas flera julmarknader att ställa in.

Caroline Samuelsson som driver Lilla Hansagården ställer in årets julmarknad.
Caroline Samuelsson som driver Lilla Hansagården ställer in årets julmarknad. Bild: HN

Lilla Hansagården, Falkenberg:

– Vi blir tvungna att ställa in eftersom vi har 45 utställare och är nästan upp på gränsen bara där. Det här skulle ha varit femte året och det känns väldigt tråkigt men vi har bara fått acceptera läget. Efter att coronan kom har vi förlorat bröllop, fester och nu julmarknaden. Vi hoppas att det vänder snart, säger Caroline Samuelsson, som är en av ägarna.

ANNONS

Jul på Rådhustorget, Falkenberg, anordnas vanligtvis första advent:

– Vi ställer in det helt och hållet. Som arrangör måste man ta sitt ansvar och vi vill inte bidra till att det skulle hända något. Det här är första gången vi ställer in och det känns väldigt tråkigt. Marknaden är en tradition som bidrar till livskraft till innerstaden. Det här är ju en käftsmäll mot innerstadens butiker får man nästan säga men samtidigt får man ju bara leva med det. Men det är inte positivt någonstans, säger Karl-Johan ”Karla” Johansson, lokal arrangör på uppdrag av Falkenbergs innerstadsförening.

Öströö Fårfarm, Tvååker:

– Vi har haft Jul på Öströö sedan 1992 och det här är första gången vi ställer in. Istället för att ha det under en söndag kommer vi år ställa om och ha ett arrangemang under hela adventstiden. Vi flyttar upp delar av butiken till den stora ladugården där det är lättare att hålla avstånd och hela gården kommer julpyntas. Det är klart det är tråkigt men jag kan också tycka att det kommer något bra av det här - att det blir lite förändring, säger Jeanette Carlsson, som driver Öströö.

Julmarknad på Varbergs fästning - hålls vanligtvis första helgen i december:

ANNONS

– Det är väldigt tråkigt att vi i år måste ställa in. Det är ett av våra stora event och en gammal tradition. Vi diskuterar nu ett annat slags arrangemang och det är att spela in när elever och körer från Kulturskolan framför julmusik här i fästningens lokaler. Vi hoppas att vi kan projicera filmerna i valven så att besökare kan titta. Dessutom kommer vi ljussätta fästningen och hänga upp extra adventsstjärnor, säger Christina Andersson-Wiking, 1:e antikvarie på Varbergs Kulturhistoriska Museum.

Förra året besökte 32 000 personer julmarknaden på Tjolöholms slott. I år är marknaden inställd.
Förra året besökte 32 000 personer julmarknaden på Tjolöholms slott. I år är marknaden inställd. Bild: Annika Karlbom

Julmarknad på Tjolöholms slott, Fjärås - anordnas vanligtvis under tio dagar:

– Det blir inte någon marknad i år och det är jättetråkigt. Det är ett av våra största evenemang och förra året hade vi runt 32 000 besökare. Istället har vi julstämningshelger under de helger då det skulle varit marknad. Då kan besökarna på egen hand gå runt på slottet som kommer vara fullt juldekorerat, säger Elisabeth Elfström, tillförordnad vd för Tjolöholms slott.

Andra marknader som ställer in:

Julmarknad på Strömma Farmlodge

Jul på Torna Gård (avslutades efter marknaden 2019)

Krogsereds julmarknad

ANNONS