Tobias Ramstedt

Så blir det för gymnasieeleverna i Varberg

Under torsdagen kom regeringen med ett besked om att viss undervisning skulle kunna ske på gymnasieskolorna från och med måndag. I Varbergs kommun var det inte helt lätt att bestämma hur det skulle gå till under den rådande pandemin.

ANNONS
|

Under torsdagen meddelade Tobias Ramstedt, gymnasiechef i Varbergs kommun, att de planerade för att en tredjedel av gymnasieeleverna i Varbergs kommun skulle tillbaka till skolbänken. Men innan något offentliggjorts valde kommunen att ändra strategi.

— Vi blåste av och gjorde bedömningen att det blir en för stor tugga att ta, säger Tobias Ramstedt.

Eftersom skolmiljön inte är anpassad för pandemier har det varit svårt att komma på en smittosäker strategi, förklarar gymnasiechefen.

— Dels handlar det om komplexiteten i uppdraget, vi har ett fortsatt allvarligt smittoläge. När vi tittade på lösningarna i går var det inte säkert att kvalitén på undervisningen skulle bli bättre. En övergång till skolan måste kunna ske på ett smittosäkert sätt och med kvalitativ undervisning, säger han.

ANNONS

Under fredagen beslutades dock en annan strategi för Varbergseleverna. Planen är att samtliga elever ska få delar av undervisningen i skolan.

— Som vi tolkar uppdraget så ska varje elev ha mellan 20 och 80 procent av tiden förlagd i skolan, med regelbundenhet. Vi har gjort bedömningen att prova oss fram och göra anpassningar för varje enhet. Varje rektor kommer göra en bedömning och vi kommer successivt öka elever på plats i skolan, förklarar Tobias Ramstedt.

Alla elever kommer inte få närstudier i skolan samtidigt och de flesta eleverna kommer också få fortsätta med studier på distans i några veckor till, förklarar gymnasiechefen.

— Det måste genomföras på ett säkert sätt utifrån smittorisken och vissa elever kommer få en utökning redan i nästa vecka.

De elever som ska tillbaka till skolbänken väntas få information om det av sina mentorer. I annat fall väntas studierna fortsatt ske på distans. Elever i behov av stöd, elever med mycket praktiska moment och elever i årskurs tre kommer prioriteras för närstudier i skolan.

— Årskurs tre har inte mycket tid kvar, så vi måste säkerställa att eleverna kan ta examen. Men viktigt är att vi tar det i en takt som är rimlig och säker.

ANNONS
ANNONS