Torsdagen den sjätte juli dömdes mannen till fängelse i Varbergs tingsrätt. Foto: Erika Arnadottir
Torsdagen den sjätte juli dömdes mannen till fängelse i Varbergs tingsrätt. Foto: Erika Arnadottir

Så blev domen för serievåldtäktsmannen

I dag föll domen i Varbergs tingsrätt. Mannen döms för två fall av våldtäkt och rån.

ANNONS
|

Vid två tillfällen har mannen våldtagit och rånat kvinnor som han har träffat för att köpa sex. Straffet blev fyra och ett halvt års fängelse och 130 000 i skadestånd till varje offer.

Klockan 14 på torsdagen dömdes en 48-årig man för våldtäkt och rån mot två personer. För brotten får han fyra år och sex månaders fängelse. Dessutom ska han betala totalt 260 000 kronor i skadestånd till de två offren.

Brotten mot de två kvinnorna har skett vid två olika tillfällen och på olika platser. Den ena våldtäkten begicks nära Dranstugan utanför Veddige i november 2016. Den andra våldtäkten inträffade vid Naturum på Getterön i januari i år.

ANNONS

Rättegången inleddes den 13 juni och båda kvinnorna, den dömde mannen och vittnen har förhörts. Därtill finns kommentarer från läkarundersökningar som gjorts på de båda kvinnorna och ett antal bevisföremål. Bland dem finns kläder cigarettfimpar, en knapp och ölburkar.

Det finns dessutom en mängd dokumenterad kommunikation mellan våldtäktsmannen och kvinnorna. I förhören framkommer det att den ursprungliga kontakten mellan mannen och kvinnornas var i syfte att han skulle köpa sex från dem. Via en annons på internet har han kontaktat dem och det var anledningen till båda mötestillfällena.

Till grund för domen ligger de båda kvinnornas berättelser, som tingsrätten bedömer som trovärdiga och tillförlitliga. Tingsrätten ger också som skäl till domen att uppgifterna som kommer fram i förhören med kvinnorna i båda fallen stöds av vittnen och övriga bevis. Mannens berättelser bedöms i stället som osannolik, kortfattad, detaljfattig och i det ena fall också som en efterhandskonstruktion.

I fallet på Getterön menar mannen att handlingarna utförts med samtycke. Kvinnan berättar att hon blivit fasthållen, tvingad att dricka alkohol, hotad och känt sig tvungen att gå med på olika sexuella handlingar. Hon ska ha bett honom att sluta ett tiotal gånger. Han ska också ha bett om hennes telefon och hon kände sig för rädd för att säga nej. Det är grunden för domen om rån. Han ska därefter ha lämnat platsen, ett litet hus nära Naturum. Kvinnan har sedan tagit sig till en butik vid Lassabacka och kunnat ringa polisen därifrån.

ANNONS

Våldtäkten utanför Veddige förnekar mannen helt och menar att de bara hade en muntlig diskussion om pris för sexköp. När de inte kom överens ska de ha skiljts åt. Han ska sedan ha promenerat till Veddige, köpt en pizza och tagit en taxi tillbaka till Varberg. Enligt förundersökningen skedde inga taxiresor i området den kvällen och inga pizzerior var öppna vid tillfället.

Kvinnan berättar att mannen kört från tågstationen i Varberg in på småvägar på landsbygden i stället för hem till honom, som hon hade förstått var planen. När de stannade på en ödslig plats och han var hotfull och våldsam fruktade honför sitt liv. Han hotade henne och tog hennes mobiltelefon. Efter att ha tvingats till sexuella gärningar sa hon att hon behövde kissa och lyckades ta sig ur bilen. Hon lyckades då fly in i en närliggande skog och så småningom få hjälp.

I tidigare bevakning av fallet har HN berättat att förövaren tidigare har dömts för våldtäkter. Tingsrätten dömer att de fallen har preskriberats och saknar betydelse för hur mannen ska straffas.

ANNONS