Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så agerar VIVAB under coronakrisen

VIVAB har än så länge inte drabbats av några större utmaningar som ställt till problem med vattenleverans eller avfallshämtning på grund av coronaviruset. Men företaget har god beredskap om läget skulle ändras.

Under gårdagen gick VIVAB ut med ett meddelande på sin hemsida om att deras kundtjänst begränsas. Det går fortfarande att besöka VIVAB, men man uppmanar till att i första hand kontakta via telefon och e-post.

"VIVAB bedriver en samhällsviktigt verksamhet och vill av omsorg för både kunder och anställda bidra till att smittspridningen av coronaviruset begränsas.", skrev man i meddelandet.

LÄS MER: Kommunen kallar till presskonferens om corona-hanteringen

Någon större sjukdomsfrånvaro är det däremot inte på företaget som bland annat ansvarar för kommunens vattenförsörjning.

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är ungefär som det brukar vara i mars. Om vi tittar noga på det så är det en normal situation för oss vid den här årstiden, säger vd Margareta Björksund-Tuominen.

Hon berättar att de däremot har genomfört riskanalyser för att säkerställa att de ska ha fortsatt god kapacitet att genomföra sitt arbete.

– Vår viktigaste uppgift är att se till att det finns vatten i kranen, men hela företaget jobbar inte med det. Vi har en vana att driva verksamheten med mindre personal. Till exempel vid semestertider.

I nuläget är det inga problem med bemanningen. Om situationen ändras kommer man att få skjuta upp vissa arbetsuppgifter för att genomföra dem längre fram.

– Det kan handla om underhåll och vissa planeringsinsatser, säger Margareta Björksund-Tuominen.

Har koll på läget

Några större orosmoln för VIVAB:s del ser inte Björksund-Tuominen. Det finns en viss oro hos personalen och i det långa loppet kan det bli problem att få tag i kemikalier och reservdelar.

– Vi har identifierat de behoven och har en plan för hur vi ska agera, säger hon.

Att allt fler människor stannar hemma från arbetet har inte påverkat vattenkonsumtionen i kommunen. VIVAB gör dagliga kontroller och än så länge har det inte påvisats några större variationer.

– Självklart följer vi utvecklingen och anpassar efter vad som sker. Än så länge har Coronaviruset inte påverkat oss i någon större utsträckning, säger Margareta Björksund-Tuominen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här