Sämre äppelår för musteriet i Stättared

Agneta Regnér och hennes man Jan Regnér hade ingen erfarenhet av vare sig fruktodling eller av att musta äpplen när de köpte sommarstället med 500 fruktträd.

ANNONS

– Det var tänkt att vi skulle ha ett sommarställe där man kunde rida, skrattar Agneta. Men vi har fått lära oss om fruktodling efter hand.

Idag har de 3 500 äppelträd tack vare att ettusen nya träd importerats från Holland i år.

Regnér Garden ligger naturskönt i Varbergs ytterkant, på vägen mellan Veddige och Stättared. Här odlas bland annat tio olika sorters äpplen, fem sorters päron, havtorn och rosenkvitten. En snidad skylt avslöjar att här finns ett äppelcafé i en renoverad lada.

Bakom ladan sträcker delar av odlingarna ut sig. Fruktträden står i täta rader och äpplena lyser vacker mot skogen i bakgrunden. I gårdsbutiken som är öppen på söndagar säljs äppelmust, müsli som är tillverkad av gårdens äpplen och marmelader och geléer.

ANNONS

– Vi försöker ta vara på så mycket som möjligt, säger Agneta, som tycker att det är roligt att hitta på nya matidéer.

Musteriet startade i liten skala 2005 och är deras största verksamhet. Där tar Agneta och Jan emot nyskördade äpplen från såväl hobbyodlare som professionella. Minst 100 kilo äpplen krävs för att få en bag-in-box med äppelmust. Äpplena sköljs och krossas innan de pressas till must och pastöriseras. Den som har 30 kilo äpplen kan beställa råmust som måste frysas för att hålla.

– Äppelskörden har blivit sämre i år än förra året på grund av ett antal frostnätter i början på sommaren, och sedan extrem värme, säger Agneta Regnér.

Förra året var å andra sidan ett bra äppelår och deras egen skörd blev åtta ton.

Utöver att musta äpplen åt andra tillverkar Regnér Garden sin egen äppelmust och säljer den till ett fåtal restauranger och gårdsbutiker.

– Vi har arbetat upp bra relationer med flera företag som säljer musten. Gottskärs hotell serverar den som frukostjuice, till exempel.

Vare sig Jan eller Agneta försörjer sig helt på Regnér Garden utan har andra arbeten vid sidan om, vilket också begränsar dem tidsmässigt.

– Vi får satsa på de kunder vi har tills vidare, säger Agneta.

ANNONS

Men lite nytt blir det. De ska börja göra både egen gin och även calvados som ska heta Hallandos.

– Förhoppningsvis kommer vi igång till hösten, men senast till våren, berättar Agneta.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS