Stående. Tudorita Márgárit, Ion Botan, Laura Barangá och Petre Radu har börjat sälja pins i stan.
Stående. Tudorita Márgárit, Ion Botan, Laura Barangá och Petre Radu har börjat sälja pins i stan.

Säljer knappar i stället för att tigga

Organisationen Ej tiggares försäljningsprojekt har startats i Varberg. EU-migranter som brukar tigga utanför affärerna har börjat sälja knappar med budskap, som ett sätt att resa sig.

ANNONS
|

Redan första försäljningsdagen i lördags sålde knapparna slut. Den nya leveransen har dröjt men så snart det finns knappar igen är det tänkt att fyra av de romer som lever på att tigga runt om i Varbergs kommun ska ha möjligheten att sälja pins, eller knappar med budskap som ”Du och jag” och ”Vi har bara varandra”.

Konceptet är enkelt: i stället för att tigga får man köpa sig märken för tio kronor, sälja dem för 20 och behålla förtjänsten.

TV: Försäljaren Laura: ”Betyder mycket för oss”

Försäljarna bär orangea jackor och bestämmer själva när de vill sälja.

De hör till de fyra romska familjer, alla från byn Buzau i Rumänien, som finns här i kommunen.

ANNONS

Föreningen Lyktan har tagit hit projektet, genom organisationen Ej tiggare från Göteborg som arbetar med alternativ till tiggeri.

– Det är ett bra projekt, det är mycket bättre att stå än att sitta, säger Laura Barangá.

– Det handlar om värdighet. Det är en sådan skillnad när en människa kan resa sig och se andra i ögonen, stå och sälja i stället för att sitta och vädja, säger Elke Textor från Lyktan.

Försäljningen är ingen enhetslösning.

– Nu under sommaren med mycket folk här kan det gå bra att sälja. Men Varberg är ganska litet, säger Marie-Louise Janson, också engagerad i Lyktan.

ANNONS