Så undviks trängsel under Black Friday

Just nu pågår köpjippot Black Friday som under pandemin har utvecklats till en hel vecka. Fackförbundet Handels gick nyligen ut och larmade om att få butiker har gjort något aktivt för att minska trängseln i butikerna. Detta efter att drygt 900 skyddsombud har sagt sitt. Men Halland sticker ut.

ANNONS
LocationVarberg||

– Vi har bara fått någon enstaka påringning från skyddsombuden. Arbetsgivarna i Halland är riktigt duktiga, säger Katarina Norgren, förste ombudsman på Handels i Halmstad.

Läs mer: Handels larmar – för trångt i butikerna

Trots att antalet kunder har minskat den senaste veckan tror Elgigantens varuhuschef i Varberg att försäljningen under Black Friday kommer matcha föregående år.

– Det är svårt att sia. Men med tanke på internetförsäljningen kan försäljningen bli ungefär densamma som föregående år, säger Patrik Grape.

Just nu pågår elektronikbranschens främsta försäljningstid.

– Black Friday har ökat kraftigt och har blivit en shoppinghelg som slår julen och mellandagsrean, säger Ulf Willerstrand, på Davids radio och Tv och Elgigantens varuhuschef håller med:

ANNONS

– Det är jättestort, vi ser den största tillväxten på hela året, säger Patrik Grape.

I och med den ökande smittspridningen i länet har de lokala allmänna råden förlängts till den 13 december. Alla hallänningar samt besökare till länet uppmanas, bland annat, att undvika köpcentrum och butiker.

Hade det inte varit läge att ställa in Black Friday?

– Det kan man tycka, men mycket av de produkter vi säljer behöver kunder komma in och rådfråga och få hjälp med, säger Grape på Elgiganten.

Willerstrand på Davids fyller i:

– Kommersen går inte före hälsan men vi försöker hitta en kombination. Ingen har råd att stänga ner allting. Det gäller att handla när du verkligen behöver.

Enligt företrädarna för elektronikbutikerna har ett par intensiva shoppingdagar omvandlats till en längre period – Black Week – på grund av coronapandemin.

– Vi har dragit ut rean på en längre period för att vi inte ska få trängsel just de dagarna och väktarna använder vi för att begränsa mängden besökare, säger Patrik Grape.

– Det är sunt att det inte peakar. I stället blir det utslaget på en längre tid. Vi har en så pass stor yta att det inte blir drösar med folk framför kassorna. Vi kommer inte tillåta trängsel, säger Ulf Willerstrand.

ANNONS

Så tycker besökarna om köpjippot

Vad tycker då besökarna till handelsområdet Lassabacka om reor och kampanjer under den den rådande situationen?

– Det går hyfsat bra att hålla avstånd men nu är det mitt på dagen. Jag försöker att inte handla under andra tider. Det handlar om att alla måste respektera varandra, säger Johan Jirholt från Åsa.

På parkeringen utanför elektronikbutikerna var Kerstin Hallden i full färd med att lasta in en nyinköpt teve i bilen när HN kom förbi.

– Jag hade inte alls tänkt köpa den här. Jag skulle ha en Appel-tv och väggfästen och bestämma vilken teve jag skulle köpa efter jul, säger hon och tillägger:

– Jag är ingen shopper och ska absolut inte springa i butiker i jul.

Inte heller Ingegerd Kristiansson hade noterat rea-försäljningen utan uppgav andra orsaker till sitt besök

– Jag är livrädd för att jag ska få corona och är här för att jag behövde saker inför min flytt på tisdag.

Så här svarar en av besökarna på vad hon tycker om den pågående kampanjen:

– Jag är här för att lämna tillbaka en vara och tycker det är ett jippo som skapar ett behov och det är ännu värre under corona, säger Varbergsbon Susanne Pejle.

ANNONS

ANNONS