Annika Bengtsson, Benny Söhrström och Gladis Kindblom.
Annika Bengtsson, Benny Söhrström och Gladis Kindblom. Bild: Matilda Carlström

Så trivs varbergarna i kommunen

Varbergsborna är nöjda med kommunen. Det framgår av SCB:s årliga medborgarundersökning. Men det finns en aspekt som återigen har dragit ner helhetsbetyget.

ANNONS
|

Varje år har landets alla kommuner möjlighet att delta i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning. Där undersöks hur nöjda kommuninvånarna är med sin kommun ur ett antal aspekter. Det gäller hur man ser på kommunen som en plats att leva och verka i, hur man ser på kommunens verksamheter och hur man ser på sitt eget inflytande i kommunen. Nyligen presenterades resultatet.

Generellt är varbergarna lika nöjda eller nöjdare än genomsnittet. Men när det gäller tillgången till olika typer bostäder och möjligheten att hitta ett boende är de mindre nöjda än riksgenomsnittet. Betygsindex i hela landet ligger på 55, medan det i Varberg ligger på 50.

ANNONS

Samtidigt har nöjdheten med bostadssituationen bland varbergarna trots allt ökat sedan hösten 2019 då den låg på 46.

"Beslutet redan taget"

Benny Söhrström är pensionerad fritidspedagog och bor i Varberg. Han har "inga större klagomål" på kommunen.

– Beslutet om Varbergstunneln är ju redan taget för längesedan, så det är för sent att säga något om det nu, säger han.

Vad gäller bostadssituationen delar han den bild som framgår i undersökningen – möjligheterna till bostad är för få.

– Det borde finnas fler hyresrätter och färre bostadsrätter, menar han.

Tummen upp för ny lekplats

Annika Bengtsson jobbar med skoladministration på kommunen och även hon är generellt nöjd med sin hemkommun och med fritidsmöjligheterna.

– Det blir ännu bättre när simhallen är färdig. Man bygger en ny lekplats vid ishallen på Håsten, det är bra. Jag är inte så insatt i hur bostadssituationen ser ut, men jag har förstått att det behövs fler billiga lägenheter till ungdomar. Själv har jag aldrig haft problem att få en bostad, men det var så länge sedan jag sökte, säger hon.

Gladis Kindblom är utflyttad från kommunen och bor numera i Portugal. Hon ser Varberg som en kommun med mycket fritidsmöjligheter.

– Det är väldigt vackert här, och man kan promenera och bada även på vintern. Jag ser hur de bygger jättemycket bostäder, det är jättebra. Varberg växer mer och mer, säger hon.

ANNONS
ANNONS