Så fixar du veganska tillbehören på julbordet

Oavsett om du vill köra helvegetariskt eller inte finns det gott om veganska alternativ till julbordet.

ANNONS
|

Restaurangen Le Juices verksamhetsutvecklare Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984, och tillsammans med kocken Max Larsen ordnar de med helt veganska julbord.

– Jag har aldrig ätit vegetariskt julbord innan, men jag är sjukt impad av att man kan få det att smaka jul utan kött. I slutändan handlar det bara om att krydda rätt, säger Max Larsen.

Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984 och har sedan dess själv utforskat och experimenterat fram smaker.

– Då fanns inte samma kunskap som i dag. Jag gillar inte halvfabrikat heller utan försöker göra allt med ekologiska, lokala råvaror, säger hon.

ANNONS

Här tipsar de om några veganska tillbehör till julbordet.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Saffranssmoothie

2 dl cashewnötter

4 dl vatten

1 passionsfrukt

3 dl fryst mango

1/2 msk agave

1/2 g saffran

1 nypa salt

saften från 1/4 lime…

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en blender, cirka 45 sekunder på högsta hastighet. Blir den grynig, mixa ytterligare 30 sekunder. Häll upp i glas och servera.

Julpraliner med dadlar

Deg:

5 dl mandel

3 dl dadlar

eventuellt 1 msk vatten…

Fyllning:

350 g fikon

150 g russin

2 dl konjak eller portvin

275 g mandelmjöl

3 dl hackad mandel

Valfritt: 2-3 msk honung eller agave…

Chokladöverdrag:

200 g 85 % choklad

50 g kakaosmör

…Gör så här: Börja med degen. Mixa mandel, dadlar och eventuellt vatten. Klä en form på ca 20x30 centimeter med bakpapper. Tryck ut degen i ett jämt lager. …Till fyllningen börjar du med att strimla fikon och blanda med russin och sprit. Låt stå i 1-2 dygn.… Mixa mandelmjöl och hackad mandel. Vill du ha det sötare ha i honung eller agave.…Bred fyllningen över degbotten, och ställ i frysen cirka en timme.… Under tiden kan du göra chokladöverdraget. Smält chokladen och kakaosmöret i vattenbad.… Ta ut formen ur frysen och skär praliner i önskad storlek. Lägg på en gaffel och doppa i chokladen. Lägg på ett galler med papper under så att det kan rinna av. Dekorera med mandel, nibs eller annat valfritt innan chokladen stelnat. Ställ i kylen och låt stelna. Skär loss från gallret och ät!

Auberginesill:

1 aubergine

salt

1 del ättika 12%

2 delar socker

3 delar vatten

1 lagerblad

pepparkorn vitpeppar och rosépeppar

saft och zest från 1 citron

1/2 rödlök

Dill…

Gör så här: Skär auberginen i strimlor 2x5 centimeter. Koka i salt vatten cirka tre minuter. …Gör en lag genom att koka ättika, vatten och socker. Lägg i kryddor. …Låt lagen kallna och häll på auberginen. …Låt dra i kylskåp över natten, gärna längre.

ANNONS