Kristina Taremark, personaldirektör på Varbergs kommun.
Kristina Taremark, personaldirektör på Varbergs kommun. Bild: Annika Karlbom

Så coronasäkrar Varbergs kommun sina arbetsplatser

Att coronasäkra den gigantiska arbetsplatsen "kommunen" är inte gjort i en handvändning. "Alla verksamheter har gjort riskbedömningar utifrån sina förutsättningar", säger personaldirektör Kristina Taremark. Men alla anställda är inte nöjda.

ANNONS
|

Huvudbry över hur man ska bibehålla säkerheten för personal och besökare har nog hållit en och annan arbetsgivare vaken på nätterna under coronaåret 2020. Av kommunens 4500 tillsvidareanställda är det bara omkring 850 som kan jobba hemifrån. Resten har arbeten av sådan karaktär att det gäller att infinna sig på en viss plats under en viss tid. Kristina Taremark är personaldirektör på Varbergs kommun:

– Då har vi varit noga med att informera och utbilda i handhygien, och att sätta upp anslag om att hålla avstånd. Vi har även haft en mild vinter och man kan fortfarande kan ha vissa möten utomhus, säger hon.

ANNONS

Finns det tillfällen där det kunde fungera bättre?

– Det gör det säkert. En utmaning jag ser är att det är lätt att vara duktig och hålla avstånd när man har möten, men sedan när man träffas vid kaffet är det svårare att komma ihåg. Vi är mänskliga varelser, det är lätt att glömma, men det gäller att hela tiden komma ihåg att tvätta händer och hålla avstånd.

Vilka svårigheter och utmaningar har ni som arbetsgivare haft under året i samband med covid-19?

– I början var det svårt med tillgång till skyddsutrustning, men det löste sig under vårkanten. Vi hade utrustning hela tiden, men det var hela tiden osäkert och med kort framförhållning. Det har blivit mycket bättre nu. Situationen har även krävt ett annat ledarskap, att man följer upp tätare och som chef hör av sig oftare till de som arbetar på distans, säger hon.

Hallands Nyheter har varit i kontakt med en anställd på kommunens arbetsmarknadsenhet som vill vara anonym. Denne menar att det inte har skapats goda förutsättningar för personal och besökare att följa restriktionerna om avstånd.

– Jag arbetar med försörjningsstöd och under hela hösten har vi haft tillfällen med omkring femtio personer i lokalen samtidigt. Om våra klienter inte dyker upp kan det gå ut över deras försörjningsstöd, säger den anställda.

Kristina Taremark vill inte svara på en verksamhetsspecifik fråga, men menar ändå att medvetenheten generellt är hög.

ANNONS

– Alla verksamheter har gjort riskbedömningar utifrån sina förutsättningar och försöker följa restriktionerna så gott det går. Men vissa uppgifter måste genomföras fysiskt och på plats och då får man försöka göra det så covidsäkert som möjligt, säger hon.

ANNONS