Så beskär du dina fruktträd: ”Lite som att städa hemma”

Efter skördetid stundar beskärningstid – åtminstone om du vill hålla ner storleken på ditt fruktträd.
– Man kan tänka på lövverket som ett batteri som man tappar på energi, säger arboristen Jonas Ivarsson.

ANNONS

Vi befinner oss mitt i det som brukar kallas för JAS-månaderna, den tid på året som ur biologisk synpunkt lämpar sig bäst för att beskära buskar och träd.

– JAS står i det här fallet för juli, augusti och september. Men när man befinner sig så pass långt söderut som vi gör kan man utan att skämmas lägga till oktober också.

Det säger Jonas Ivarsson, ägare av arboristföretaget Träd med mera. Men det finns också andra tider på året som lämpar sig för beskärning, tillägger han. Allt beror på vad syftet med ingreppet är.

– Om du har ett äpple- eller päronträd och vill ha en stor tillväxt så är det bättre att beskära på vårvintern, i Varbergstrakten handlar det vanligtvis om mitten av februari till början av mars. Då har trädet massor av lagrad energi i rotsystemet som det kan använda till att skjuta nya skott.

ANNONS

Har man däremot ett äldre träd som är på väg att bli för stort, ja då är det JAS-perioden som gäller.

Eftersträvar balans

– Man kan tänka på lövverket som ett batteri som man tappar på energi. Då kommer rotsystemet att blir mindre laddat, vilket leder till mindre tillväxt när våren kommer.

Och för stenfruktsträd – plommon, körsbär och persika – finns det inget annat alternativ än JAS.

– Det är träd med kraftig savstigning, vilket gör dem direkt olämpliga att beskära under vårvintern. De riskerar helt enkelt att förblöda. Ska man vara krass ska man helst inte beskära dem alls, säger Jonas Ivarsson.

Det vanligaste felet som han stöter på hos sina kunder är en alltför hård beskärning. Inte sällan i ett försök att tämja ett träd som inte skötts på länge och som blivit större än vad som är önskvärt.

– Trädet vill ha en optimal balans mellan rotsystemet och kronan, och om du börjar gå loss med motorsågen så kommer det snabbt som ögat att börja sätta en massa vattenskott. Det är trädets försök att kompensera för den förlorade grönmassan.

Ibland finns dock inte några andra alternativ än en radikal beskärning, och i sådana fall bör man klippa bort vattenskotten allteftersom.

ANNONS

– Men man måste spara en del av skotten. Annars är du snart tillbaka på ruta ett igen.

”Som att städa hemma”

Jonas Ivarsson tycker inte att gemene trädgårdsägare ska låta sig avskräckas från att beskära sina fruktträd. Håller man sig bara till ett par enkla råd är risken att göra fel liten, menar han.

– Grundregeln i all beskärning är att plocka bort skadade grenar, död ved och grenar som växer inåt. Då får man också en helt annan bild av hur trädet ser ut och kan börja beskära efter vilket syfte man har, till exempel mer frukt eller minskad tillväxt.

Snittet bör inte ha en diameter som överstiger fem centimeter och ska läggas vid den så kallade grenkragen, berättar Jonas Ivarsson. Då ökar trädets möjligheter att innesluta skadan, vilket i sin tur minskar risken för att det ska drabbas av svampsjukdomar och virus.

– Ett bra tips är att också att beskära ofta och lite hellre än mycket och sällan. Det är lite som att städa hemma. Det blir mindre jobb om man gör lite varje dag, i stället för att vänta två månader. Att beskära fruktträd bör vare ett kontinuerligt arbete, inte en punktinsats.

ANNONS