Råttor gnagde sönder Ingamays avlopp – tar strid om kostnaden

De märkliga ljuden från Ingamay Bylunds avlopp visade sig komma från råttor. Att återställa skadorna som gnagarna orsakat kostar omkring 150 000 kronor, men ledningsägaren Vivab vill inte vara med och betala.
– Det är mycket pengar för en pensionär att hosta upp, säger Ingamay.

ANNONS
|

”Knaper, knaper, knaper.” Så beskriver Veddigebon Ingamay Bylund, 75, ljuden som kom från husets avloppsledningar.

– Det tog ett tag innan jag förstod vad det var som lät, att det var råttor, säger hon.

Ingamay kontaktade sitt försäkringsbolag och ringde även kommunen, som meddelade att de skulle sätta ut fällor i sitt ledningsnät.

Några månader senare började det lukta från avloppet inne i huset, och återigen var det råttor som låg bakom. Skadedjuren hade gnagt hål på vattenlåsen i husets golvbrunnar, och en kameraundersökning av avloppsledningarna visade skador på ytterligare tre ställen under mark.

Notan för att åtgärda felen: 150 000 kronor.

ANNONS

Kommunen vill inte betala

– Som tur är täckte försäkringen det mesta av det, men 50 000 måste jag stå för själv. Det är mycket pengar för en pensionär att hosta upp, säger Ingamay, som tycker att kommunala Vivab borde stå för mellanskillnaden – trots allt är det de som äger ledningarna.

Men Vivab säger nej.

– De hänvisade till något kapitel eller någon paragraf i miljöbalken, att man har ansvar för ledningarna på sin egen tomt. Men vem vet var råttorna kommer ifrån? frågar sig Ingamay.

Genom sitt medlemskap i ideella Villaägarnas Riksförbund fick Ingamay en timmes juridisk konsultation – och rådet att stå på sig.

– Juristen jag pratade med hängde upp sig på en annan del av miljöbalken, och menade på att kommunen visst hade ett ansvar. Vivab har skickat vidare bollen till sitt försäkringsbolag, och där är vi nu. Jag vet inte hur de kommer att bedöma det.

Råttfällor för en halv miljon

Eftersom ärendet är pågående vill Vivabs VA-avdelning inte uttala sig om Ingamay Bylunds specifika fall. Men i ett mejlsvar skriver Peter Heimroth, bolagets driftchef, att man ”arbetar löpande med att begränsa beståndet av råttor”, till exempel genom att ”täta trasiga brunnar och ledningar samt utföra råttbekämpning med hjälp av elektroniska fällor.”

Enligt Peter Heimroth kostar fällorna kommunen omkring en halv miljon kronor varje år.

ANNONS

Heimroth skriver vidare att det är varje enskild fastighetsägares ansvarar att ”hålla sina ledningar och brunnar fria från råttor [...]”.

På frågan om hur Vivab kan vara säkra på var råttorna tar sig in, genom fastighetsägarens eller Vivabs ledningar, svarar Peter Heimroth att ”råttor kan ta sin in på olika sätt men oftast tar de sig in genom fastigheterna och dess tomter.”

Väntan på pengabeskedet är nervös för Ingamay Bylund, men oavsett utfall har hon vidtagit åtgärder för att hålla råttorna borta i fortsättningen.

– Jag har fått en så kallad råttstopp installerad, som gör att de inte kan passera. Och så har jag ju min katt, Lasse. Förhoppningsvis kan han också dra sitt strå till stacken.

ANNONS